By melissa1 | 12-12-2022
Köpeklerde temel eğitim 2. aylık olunca başlar. Köpeklerde temel eğitim köpeğin annesi ve kardeşlerinden ayrılma dönemi olan 2. ayına denk gelir. Temel eğitim hızlı bir şekilde başlamalıdır.
Bu süreçte tuvalet ve tasma kullanımı eğitimi veriliyor ve köpek 3 aylık olunca temel itaat eğitimi başlar. Temel itaat eğitimi 3 ile 6 aylıkken yapılır. Köpek bu dönemde algılarını açmış ve itaat duygusunu artırmıştır.
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de eğitimin erken başlaması başarılı sonuca ulaşmasında etkilidir. Köpeklere temel eğitimin başladığı kesin ve belirli bir dönem olmasa da insanlar gibi kolay ve hızlı iletişim kurmaları bu yaşı aşağıya çekmiştir.
Köpeklerde temel eğitimin 2-3 veya 4 aylıkken verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak küçük yaşta verilene eğitimler daha kalıcı olur. Bu konuda bazı eğitmenler 2 aylıkken verilen eğitimin zor ve başarısız olacağı kanısındadır.
Köpekler doğduklarında sadece koku alma duyusuna sahiptir. Koku duyusu sayesinde annelerinin memelerini bulup emmeye başlarlar. 10 gün boyunca bu şekilde sürdükten sonra 10 ile 17. günler arasında görme ve hareket ile ilgili duyuları gelişmeye başlar. Bu süreç ile birlikte çevreye uyum sağlama ve iletişim kurma başlar.
Tüm köpek ırklarında ortak olan asıl hareketlilik ve iletişim dönemi 25. günden sonra başlar. Bu süreçten sonra köpek sahibi dikkatli davranmalı ve köpeği yönlendirici davranışlar sergilemeli. Bu dönemde edinilen bilgiler doğrultusunda köpeğin gelecek dönemlerdeki sosyal davranışları şekillenecektir.
Korku ve saldırganlık gibi eğilimleri bu dönemde verilen eğitimler doğrultusunda şekillenir. Bu dönemde iyi eğitim alan köpek gelecek zamanlarda hangi duruma ne tepki vereceğini de daha iyi belirler. Köpeğin gelecekte saldırgan olmamasını sağlamak için bu dönem verimli geçirilmelidir.
Köpek beraber yaşayacağı aileye 2 aylık olunca verilir. Bundan önceki dönemde süt emmeli, anne ve kardeşleri ile beraber yaşamalıdır. Bu süreç atlatıldıktan sonra köpek yaşayacağı aileye verilir.
Ailesinden yeni ayrılan köpeğin iyi davranışlar sergilemesi ve verilen eğitimleri tam alması için sevgi ile eğitilmesi gerekir.
Köpek eğitmek için yeterli donanıma sahip olmak gerekir. Düşünüldüğünün aksine köpek eğitme oldukça zor ve birikim gerektiren bir işlemdir. Köpek eğitmenlerinden yardım istemek köpeğin en iyi şekilde eğitilmesi için gereklidir.
Köpeklerde temel eğitim aşağıdaki kurallara uygun olarak yapıldığında başarılı sonuçlar verir.
Köpeğin eğitiminde öncelik verilecek en önemli konu tuvalet alışkanlığıdır. Tuvalet eğitimi hem köpeğin hem de ailenin sağlık durumu açısından önem taşır. Bu bakımdan tuvalet eğitimi en doğru şekliyle ve ilk olarak verilir.
Tuvalet eğitiminden sonra köpeğin tasma ile gezebilmesi için tasma eğitimi verilmelidir. Tasma eğitimi yavaş yavaş ve sıkmayacak şekilde verilmelidir. Tasma ve tuvalet eğitiminde zorlanan köpek sahipleri köpek eğitimcilerinden destek almalıdır.
Bütün köpekler eğitilebilir. İnsanlarda olduğu gibi bu süreç bazılarında daha hızlı ilerlerken bazılarında ise daha yavaş ilerler. Genel anlamda uyumlu ve dost canlısı hayvanlar olan köpekler kolay eğitilirler.
Türlerine bağlı olarak eğitim sürelerinde farklılıklar olur. Barınaktan alınan ya da sokaktan sahiplenilen köpeklerde eğitilir. Bu konuda eğitimi veren kişinin sevgi ile yaklaşması ve sabırlı olması önemlidir.
Sokak ve barınak köpeklerinde eğitim süresi daha uzun olsa da yine eğitilirler. Bu sürenin uzun olması köpeğin önceki kötü deneyimlerinden kaynaklanır. Zeki hayvanlar olmalarından ötürü girdikleri alana kısa sürede uyum sağlayarak verilen görevleri yerine getirirler.
Köpeklerde eğitim yaş tablosu köpeğin en doğru şekilde eğitilmesini sağlayan bir yaş tablosudur. Köpek ırklarına göre bu dönemlerde ufak farklılıklar yaşansa da genel olarak bu tabloya uygun şekilde eğitimler verilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İç Parazit Nasıl Anlaşılır?