By melissa1 | 20-08-2022
Köpeklerdeki titremenin belirtisi pek çok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Köpeğin neden titrediğini anlamak için hareketlerini gözlemlemek büyük önem taşır. Titremenin en büyük nedenlerinden biri duydu durumlarıdır. Uç bir duygu durumu yaşayan köpekler tepki olarak titrer. Köpeklerin titremesinin bir diğer nedeni ise çeşitli hastalıklardır. Hastalığın bir etkisi ile birlikte ishal, kusma ve iştahsızlık gibi özellikler taşıyorsa veteriner kontrolüne girmesi gerekir. Köpeklerde titreme kaynakları genel olarak şu şekilde listelenir:
Köpeklerdeki titremenin gösterdiği hastalıklar yaygın olarak görülür. Köpek görünürde herhangi bir neden yokken titremeye başlamışsa vücuduna saldıran bir virüs ile savaş halinde olabilir. Bu durumda köpeğe ilk olarak su içirilmelidir. Daha sonra bir veterinere götürülüp sağlık kontrolü yapılmalıdır. Ortaya çıkan hastalığa bağlı olarak tedavi uygulamak mevcut hastalık ile savaşmayı kolay hale getirir. Hastalık nedeniyle titreyen köpekler genellikle aşısını olmayanlardır. Köpeklerde titremeye neden olan bazı hastalıklar şu şekildedir:
Canine distemper virüsünden kaynaklanan bu hastalık köpekte yoğun bir titremeye neden olur. Daha çok genç yaştaki köpeklerde ortaya çıkan bu hastalık müdahale edilmediği zaman kanlı ishale dönüşebilir. Bulaşma hızının yüksek olmasının yanı sıra ateşli özellikler taşır. En çok arka bacaklarda titremeye neden olan bu hastalık ölümcül etkilere sahiptir. Solunum sistemi, mide bağırsak sistemi ve merkezi sinir sistemi bulguları veren bu hastalığın diğer belirtileri ateş, öksürük, göz ile burun akıntısıdır.
Bazı gıdalar köpeklerde bulantı yapabilir. Çok yemek yiyen ya da ilaç tüketen köpeklerde de bulantı şikayetine sıklıkla rastlanır. Bulantı şikâyeti yaşayan köpekte en sık görülen belirti yoğun bir şekilde titremesidir. Yenilen gıdaların yanı sıra bazı hastalıklar da bulantıyı tetikler. Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, pankreas hastalıkları ve bağırsak hastalıkları bulantıya neden olan hastalıklar arasında yer alır.
Bulantıya eşlik eden belirtiler arasında durgunluk, iştahsızlık, salyada artış, normalden fazla yutkunmak, saklanmaya çalışmak ve kusmak varsa veterinere görünmek şarttır. Bulantı bazı zamanlar zehirlenme ya da arabanın tutması yüzünden de meydana gelebilir.
Köpekler kendileri için zehirli olan bazı gıdaları tükettiklerinde titreme olarak tepki verirler. Bu yiyecekler ksilitol, çikolata, elma çekirdeği, üzüm, soğan, sarımsak, alkol, çiğ yumurta, domates, kiraz çekirdeği, papatya ve kayısı şeklindedir. Köpekler için zehirli sayılan bu yiyecekler anında öldürmese de büyük acı yaşatırlar. Sonuç olarak köpeklere titreme ile birlikte halsizlik, ishal ve kusma gibi belirtilere neden olurlar.
Nörolojik bir hastalık olan epilepsi köpeklerde titremeye neden olabilir. Kesin bir tedavi yöntemi olmadığı için ilaçlarla kontrol altında tutulan bu hastalık pek çok belirti gösterir. Titremenin yanı sıra bayılma, kasılma, titreme, kaskatı kalma, dişlerde kitlenme, salya artışı ve ağızdan köpükler çıkması epilepsinin göstergeleridir.
Köpeklerdeki duygular titreme nedenleri arasında yer alır. Köpekler de duygusal canlılar olduğu için olumlu ve olumsuz duygular karşısında titremeyle tepkilerini gösterir. Titreme için iyi sebeplerden biri olan heyecan köpeklerde sık bir şekilde görülür. Köpeğin sahibini görüp yanına gitmesi esnasında titremesi buna iyi bir örnektir. Aynı zamanda köpek, kendi için heyecan verici bir olay gerçekleştirdiyse de titreyerek kendini belli eder. Sevdiği bir yemeği yemek, bir başka köpekle karşılaşmak ya da oyun oynamak köpeğin titremesini sağlar.
Köpeğin hissettiği bazı olumsuz duygular da titreme ile ortaya çıkar. Daha çok küçük köpekler üzerinde görülse de yoğun bir korku hisseden bu canlılar titremeye başlar. Göğün gürlemesi, havai fişek sesleri, diğer saldırgan köpekler ya da veteriner kontrolleri köpekte korku, stres ve endişeye neden olur. Sonuç olarak sakinliğini kaybeden köpek tepkisini titreyerek gösterir. Köpeğin sahip olduğu bazı travmalar da titreme durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle duygudan kaynaklı köpeklerde titreme sendromu her zaman olumlu değildir.
Köpeklerde dikkat çekecek titremeler sıklıkla görülür. Son derece zeki hayvanlar içinde yer alan köpekler dikkat çekmek istedikleri zamanda titrek hareketler sergileyebilir. Köpeğin titrediğini gören sahip endişe ve korkusunu gidermek için köpekle ilgilenecektir. Bu sayede ilgiyi toplayan köpek amacına ulaşır. Köpekler duygusal canlılar olduğu için sevgi ve ilgi görmek ister. İhmal edildiklerini hissettikleri zaman başvurdukları yöntemlerden biri de budur. Bu nedenle köpekle ilgilenmeyi ihmal etmemek gerekir.
Köpeklerin kurulanmak için titremesi son derece doğal bir durumdur. Islak köpekler kurulanmak için doğal bir tepki olarak titrer. Bu hareketin altında herhangi bir anlam ya da köpeğin sahibine vermek istediği bir mesaj yoktur. Vücudunda yer alan fazla suyu silkelemek için titremek köpeğin doğasında yer alır. Sıvıyı vücudundan uzaklaştıran köpek bu sayede hipotermi gibi rahatsızlıklara yakalanmamış olur. Vücudunda bulunan fazlalığı titreme yoluyla savurma konusunda uzman olan köpekler sıvının %70’lik bir bölümünü uzaklaştırabilir.
Köpeklerde titreme vücut ısısıyla bağlantılı olabilir. Özellikle bulundukları bölge ile kolay bir şekilde uyum sağlayamayan yavru köpeklerde titreme yoğun bir şekilde görülür. Tüyleri çıkan yavru köpekler zaman içinde daha az üşüdükleri için titreme seviyelerinde azalma meydana gelir. Yavru köpeklerde titreme sorununu geçirmek için sıcak bir ortamda beslemek iyi bir çözümdür.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Mantar Belirtileri Nelerdir?