İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Tüy ve Deri Bakımı Nasıl Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-01-2021

Köpeklerde Tüy ve Deri Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde tüy ve deri bakımının önemi iyi bir sağlığın göstergesidir. Temiz, parlak tüylere sahip bir köpek herkesin hoşuna gider. Aynı zamanda evcil hayvanınızın tüylerinin güçlü ve güzel görünmesi köpeğinizin de kendisini enerjik hissetmesini sağlayacaktır. Sağlıklı beslenme her ne kadar köpeklerde tüy ve deri bakımı için gerekli olsa da diğer adımları da atlamamak gerekir. Köpeğinizin tüylerinin  tam ve düzenli bakım ile nasıl sağlıklı tutacağınızı ve atmamanız gereken faktörleri sizlere açıkladık. Dilerseniz yazımızın devamını okuyarak sevimli dostunuzun tüylerini daha nasıl iyi bakabileceğinizi öğrenebilirsiniz. :)

Köpeklerde Tüy ve Deri Bakımı 

Köpeklerde tıpkı diğer canlılar gibi sağlıklı bir hayat yaşamaları için iyi koşullara sahip bir ortama ihtiyaç duyarlar. Köpeğinizin yediği yemeklerden, barınma ihtiyacını karşılayan alanlara, temiz olup olmadıklarına, yeterli hareket ve aktivite yapabildikleri, özgür ortamlarına kadar önemli faktörler vardır. Ev içerisinde olan köpeklerde her ne kadar kapalı ortamda olsalar da toz ve akarlar derilerine yapışır. Bu yüzden düzenli olarak tüylerinin taranması ve banyo yapılması gerekir.

Köpeklerde beslenme şekli, tüylerinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Köpeğinizin yeterli miktarda  mineral ve vitamin aldığında bağışıklı sistemini güçlendirerek tüylerinin ve deri sağlığının zayıflamasının önüne geçersiniz. Aksi takdirde çok sık hastalanan köpeklerin tüylerinin de güçsüz olmasına neden olacaktır. Bu yüzden köpeğiniz için doğru beslenme takvimini oluşturmalısınız. Veteriner hekiminizden yardım alarak köpeğinize için önerilen gıdaları vermeye özen göstermelisiniz. Her köpek ırkı kendi ırk özelliklerine göre beslenme şekilleri de farklıdır. Bu konuda köpeğinizin ırkına ve karakterine uygun bir beslenme programı seçmeye özen göstermenizi öneririz.

Köpeğinizin tüylerinde olabilecek parazit, bit vb gibi kaşındırmasına neden olabilecek unsurları önlemek için köpek şampuanı ile yıkanması gerekir.Orta sertlikte köpek fırçası ile köpeğinizin baş kısmından başlanacak şekilde sırtına  kadar taranır. Daha sonra göğüs bölgesindeki tüyler ve bacaklarından aşağıya kadar, kuyruğu da dahil olacak şekilde sırayla taranır. Bu işlemden sonra tüylerinin ters çıkışının tersine doğru bir daha taranır. Böylece köpeğinizin derisine masaj yaparak tüy köklerini güçlendirmiş olursunuz.Kıl köklerinin dibinde bulunan toz, kepek ve kabukları yukarıya çıkararak onlardan daha rahat kurtulmanızı sağlar. Köpeğinizin bacak araları, patileri, kuyruğu, göğüs, karın bölgeleri güzelce temizlenmiş olur.

Kısa Tüylü Köpeklerin Tüy ve Deri Bakımı

Köpeğinizin kısa tüyleri varsa yumuşak yapıda köpek fırçası kullanmanızı öneririz. Sert kıllara sahip fırçalar köpeğinizin tüylerini kırarak dökülmesine yol açabilir. Ayrıca derisinde tahrişe neden olabilir. Köpeğinizin tüylerinin ters yöne doğru fırçalamanız ile bütün kir,toz,bit, pireler yukarıya çıkarak onları rahatlıkla gidermenize yardımcı olacaktır. Köpeğinizin tüyleri parlak, temiz bir görünüme kavuşacaktır. Bu işlemi gün aşırı olacak şekilde tekrarlamanız çok daha iyi olacaktır.

Köpek Tarağı

Uzun Tüylü Köpeklerin Tüy ve Deri Bakımı

Köpeğinizin tüyleri uzun ve sık bir yapıda ise onları açmak için öncelikle uzun ve sert kıllı bir köpek tarağı ile taramalısınız. Böylece karışan, düğüm olmuş tüy yumaklarından kurtulmuş olursunuz. Köpeğinizin tüylerinin yapısına göre özel tarak seçimi yapmalısınız. Örneğin kaniş köpek ırkı gibi kıvırcık yapıda bir köpeğiniz varsa daha onlara ait bir fırça seçmelisiniz. Düğümlenmiş tüyleri çözdükten sonra tüy aralarında veya kökünde kalan kepek,kabuk gibi rahatsız edici pisliklerden arınmak için köpeğinizin tüylerinin çıkış yönünün tersine doğru taramaya başlamalısınız. Böylece köpeğinizin kıl köklerini tıkayan unsurlardan arındırılmış olup nefes almasını sağlamış olursunuz.

Köpeklerin Tüyleri Ne Sıklıkla Taranmalı?

Kısa tüylü köpekler uzun ve sık tüylü köpeklere oranla daha az fırçalanır. Kısa tüylü olan köpekler gün aşırı yani 2 günde bir taranırken, uzun tüylü köpeklerin her gün düzenli olarak  taranması gerekir. Köpeğinizin tüyleri ister kısa ister uzun olsun belirli dönemlerinde tüy dökümü olacaktır. Tüy dökme döneminde köpeğinizin dersine masaj yaparak taramalarını aksatmadan yapmanız gerekir.

Köpeğinizi Sık Sık Banyo Yaptırma Hatasına Düşmeyin!

Köpeklerin sağlıklı ve bakımlı olmalarının başında banyo yapmaları gelir. Fakat köpekler doğaları gereğince sık sık yıkanmamaları gerekir. Çünkü köpeğinizin cildi oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Köpeklerin derileri doğal olarak bir yağ tabakası ile kaplıdır. Deri köklerini sağlıklı tutmak ve dış etkenlerden korunması için bu yağ tabakası önemlidir. Çok sık yıkanan köpekler derilerindeki doğal yağ dokularını kaybeder. Sonuç olarak derileri o kadar çok hassaslaşır ki yara ve kabukların oluşmasına ortam hazırlar. Ayrıca tüylerinin de zarar görmesine ve seyrekleşip dökülmelerine yol açar. Köpeğinizin ırkına, boyutuna ve tüy yapısına bağlı olarak yıkanma aralıkları 4-6 hafta aralığında olmalıdır.

Köpeklerde hastalık veya stres söz konusu ise özellikle kronik veya uzun süredir devam ediyorsa, köpeğinizin tüylerinin görünümünü, özellikle de parlaklığını ve dokusunu etkileyecek ve birçok köpek stres altındayken aşırı derecede tüy dökecektir.Köpeğinizin tüylerini etkileyebilecek yaygın hastalık örneklerinden bazıları arasında hormon dengesizlikleri, metabolik sorunlar, kronik sindirim bozuklukları, hem iç (bağırsak kurtları) hem de dış parazitler, pireler, keneler köpeğinizin cildinde sorunlara yol açabilecektir.

Köpeklerde birçok cilt sorunu, tüylerinin hem parlaklığını hem de görünümünü etkileyecektir. Alerjik cilt hastalığı, kaşıntıya ve cilt yağlarının normal üretiminde değişikliklere neden olarak, aşırı dökülmeye neden olur. Köpeğinizin deri veya tüy problemi, altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, veteriner hekiminiz tarafından  hastalık kontrol altına alındığında, cildin genel sağlığı ve tüylerinin kalitesi genellikle önemli ölçüde iyileşir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar