By melissa1 | 18-08-2022
Köpeklerdeki zehirlenmenin belirtileri pek çok farklı şekilde kendini gösterir. Zehirlenmenin şekline bağlı olarak salya üretiminde artış görülebilir. Aynı zamanda kusma, mide bulantısı ve ishal de zehirlenme belirtileri arasında sayılır. Köpeklerde zehirlenme belirtileri vakanın nedeni ile doğru orantılıdır.
Köpekler zehirli içeriğe sahip bir madde çiğnediklerinde ağız bölgesi tahriş olur. Zehirli içerikli bir bitki ya da kimyasal bir madde ağız bölgesinde bol miktarda salya akışı ya da köpeklenme gibi durumlar ortaya çıkarır. Böyle bir sorunla karşılaşan köpek sahipleri ilk olarak ağız bölgesinde herhangi bir maddenin olup olmadığını kontrol etmelidir. Bir madde tespit edilirse köpeğin ağzından derhal çıkarılmalıdır. Daha sonra uzman bir veterinere muayeneye götürülmelidir.
Köpeğin zehirlenmesi pek çok mide bağırsak sorununu beraberinde getirir. Bu nedenle mide bulantısı, ishal ya da kusma gibi durumlar köpeğin zehirlendiğine işaret edebilir. İştah kaybı gibi sorunlara da yol açan zehirlenme sonrası kusmuk ya da dışkıda kan oluşması son derece yaygın bir durumdur. Köpekler zehirli bitki tükettikten sonra kusar. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kaldıktan sonra mutlaka bir veterinere görünmek gerekir.
Zehirlenen köpekte organların ve organ fonksiyonlarının gerektiği gibi çalışmadığı bilinir. Bu durum metabolizmanın değişimine yol açtığı için köpek halsiz ve bitkin hisseder. Örneğin fare zehri gibi bir zehre maruz kalan köpekte iç organ kanaması gibi durumlar yaşanabilir. Yaşanan iç organ kanaması köpeğin bünyesinde bitkinlik yaratır. Köpeğin her zamankinden daha halsiz olması durumunda zehirlenme şüphesiyle veterinere götürülmesi gerekir.
Bazı zehirler çok çabuk etki gösterdiği için bir anda belirti göstermeden bilinç kaybına yol açabilir. Acil bir durum olan bilinç kaybı olaylında vakit kaybetmeden bir veterinere danışmak hayati önem taşır.
Zehirlenen köpeklerde en sık görülen belirtilerden biri nefes almakta güçlük çekmeleridir. Köpeklerin normalden daha yavaş bir şekilde nefes alması, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma şikayetleri zehirlendiklerine işaret ediyor olabilir. Böyle durumlarda yapılacak ilk şey köpeğin diş etini kontrol etmek olmalıdır. Diş eti maviye çalan bir renkteyse vakit kaybetmeden veterinere görünmek gerekir.
Köpeklerin diş etinin değişmesi zehirlenmeye işaret eder. Bu durum yalnızca nefes alma zorluğu ile ilgili olmayabilir. Örneğin köpeklerin soğan yemesi kansızlığı beraberinde getirir. Bu durumda diş etlerinde solukluk oluşur. Fare zehri, zehirli bitkiler ve ilaçlar da diş etinin renk değiştirmesine neden olur.
Köpeklerin yüzünde ya da çeşitli uzuvlarında oluşan şişlik zehirlenmeye işaret ediyor olabilir. Özellikle bir yılan ya da böcek tarafından ısırılan köpeklerde şişlik vakasına sıkça rastlanır. Bu böcekler içinde bulunan kene ısırıkları köpekler için ölümcül olabilir. Felç gibi durumlara da yol açan kene ısırığı fark edildiğinde hemen bir veterinerden yardım alınmalıdır.
Köpeklerin zehirlenmesi kas ve sinir sistemini doğrudan etkiler. Bu nedenle zehirlenen köpeklerde nöbet geçirme durumu sık sık görülür. Aynı durumdaki köpeklerin kaslarında seğirme meydana gelir. Epilepsi hastalığı bulunmayan köpeklerin bu davranışları sergilemesi normal olmadığından bir veteriner kontrolü şarttır.
Köpeklerin normalden farklı olarak heyecanlı ve hareketli hale gelmeleri zehirlenme belirtisi olabilir. Köpeklerin yerinde duramayacak kadar hareketli olmasının nedeni kafein ve çikolata da olabilir. Alkol ve sakinleştirici gibi maddelerin etkisi ise ters bir etki uygulayarak köpeğin yavaş hareket etmesine neden olur. Ani hareket değişimleri karşısında bir veteriner desteği almak olası sağlık sorunlarına karşı etkili bir önlemdir.
Köpeklerdeki zehirlenmenin kaynağı tehlikeli maddeler ile temas yüzünden oluşur. Bazı maddeler insanlar için herhangi bir tehdit unsuru yaratmamasına rağmen köpekler için ölümcül olabilir. Köpeklerin bunu algılayacak bir dürtüsü olmadığı için farkında olmadan temas etmeleri son derece mümkündür. Bu nedenle köpeğin temas haline olduğu cisimler, yediği ve içtiği besinler dikkat edilmesi gereken konulardır. Köpekler için zehirli etki taşıyan bazı gıdalar şu şekildedir:
Gıda olmadığı halde köpeklerin zehirlenmesine yol açan çeşitli kimyasal maddeler şu şekildedir:
Köpeklerdeki zehirlenmede ilk yardım hayati bir önem taşır. Bu nedenle ilk yardım uygulaması yapmak son derece önemlidir. İlk olarak köpeğin zehirlendiği maddeyi tespit etmek ve bu maddeyi köpekten uzak tutmak gerekir. Bunun için gerektiğinde köpeğin kusmasını sağlamak büyük yarar sağlar. Daha sonra uzman bir veteriner desteği almak köpeklerde zehirlenme vakaları için şarttır.
Köpeklerdeki zehirlenmeyi önlemek yapılacak birkaç basit müdahale ile mümkündür. İlk olarak köpeğin zehirlenebileceği yiyecek, içecek, bitki ve kimyasalları ulaşılamayacak bir noktada tutmak gerekir. Evdeki çöpler köpeğin ulaşamayacağı bir şekilde muhafaza edilmelidir. Son olarak köpeği dışarda gezdirirken yabancı maddeler ile temasını önlemek zehirlenmesinin önüne geçer.
Köpeklerin zehirlenme çeşitleri gıda ve bakteri kaynaklı olabilir. Aynı zamanda yılan ve kene gibi böceklerin ısırması da zehirlenmeye neden olur. Çiğ ya da az pişen somonların tüketilmesi salmon zehirlenmesi olarak adlandırılır.
Köpeklerdeki zehirlenmenin tedavisi, zehirlenmenin nedenine göre farklılık gösterebilir. Fare zehrinden kaynaklanan zehirlenmeler için mevcut panzehirler uygulanır. Mide yıkama yöntemi zehirli bir gıda tüketildiği zamanlar yapılır. Köpeklerde zehirlenme için çeşitli ilaçlar da verilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Enfeksiyonu Nasıl Geçer?