Köpeklerin sevmediği davranışlar köpeğinizin doğası hakkında bilgi sahibi olarak kaçınmanız gereken hareketleri kapsamaktadır. Onlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmak onları anlamanızı ve daha iyi iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Köpeklerin sevmediği davranışlar hakkında bilgi sahibi olmak köpek dostunuzun mutlu ve huzurlu bir hayat sürmesini sağlayacaktır. Sizde köpeğiniz hakkında yaşayacağınız birçok sorundan böylece kurtulacaksınız.
Köpeğinizin neleri sevdiğini, nelerden nefret ettiğini öğrenerek çok daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. Aksi takdirde komutlarınızı yerine getirmeyen, sinirli, agresif ve mutsuz bir köpekle yaşamaya göz yummuş olursunuz. Bazı durumlarda ise köpek dostunuz sizi çok sevdiği ve sizi sahibi olarak gördüğü için sevmediği hareketlere katlanıyor olabilir. Agresif durum sergilemiyor olması bu davranışlardan hoşlandığı anlamına gelmeyebilir. Köpeklerin sevmediği davranışlar hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır.
Köpeklerin Sevmediği İnsan Davranışları
Sürekli Kucaklamak Ya da Sarılmak: Siz köpeğinize sevginizi zaman zaman sarılarak göstermek istiyor olabilirsiniz. Fakat Köpeğinize sürekli sarıldığınızda onun hareketlerini kısıtlıyor, onu daha savunmasız ve itaatkâr olmaya zorluyor olabilirsiniz.
Yüzüne, Kulağına Üflemek: Köpek sahipleri için komik görülen ve sık sık tekrarlanan bu hareket köpeğinizi oldukça sinirlendirebilir. Siz üflediğinizde kafasını sallayan ve patileri ile yüzünü ovalayan köpeğiniz her ne kadar sevimli görünse de içinde fırtınalar kopuyor olabilir.
Sürekli Konuşmak, Bağırmak: Köpekler kendileriyle sürekli konuşulmasından hoşlanmazlar. Bazı komutları anlasalar dahi konuşmaların genelini anlayamazlar ve bedensel ifadelerden hoşlanmazlar. Özellikle bağırmak ya da bağırarak konuşmak onları strese sokar. Bağırmak onlar için kızgın havlama biçiminde algılanmış olur. Bu yüzden bağırmak yerine yumuşak ve net bir sesle konuşmak daha iyi olacaktır.
Alaycı Davranışlar: Köpeklerin kuyruklarını, kulaklarını çekmek, peşlerinden koşmak köpekleri oldukça rahatsız eden davranışlardır. Bu durumlar köpekleri agresif ve utangaç durumlara sokabilmektedir. Özellikle uyurken, yemek yerken ve oyuncakları ile oynarken rahatsız edilmemeleri doğru olacaktır.
Çok Fazla Yalnız Bırakmak: Uzun süre yalnız kalan köpekler ayrılma kaygısı çekerek aşırı havlama, dışkılama, çiğneme gibi olumsuz davranışlar sergiler. Köpeklerin doğasında sürü psikolojisi bulunmaktadır. Bu yüzden uzun süre yalnız kalmasını beklemek yanlış olacaktır.
Onu Uykusunda Rahatsız Etmek: Köpeğinizi uyandırmanız gerekse bile bu hareketi yumuşak ve yavaş davranarak yapmalısınız. Köpekler uyurken yapılan ani ve sert bir hareketten oldukça korkar.
Aynı Davranışlar İçin Farklı Tepkiler Vermek: Sizin belirlediğiniz sınırlar ve koyduğunuz kurallar köpeğiniz için oldukça değerlidir. Önemli olan sizin de bu kurallara bağlı kalmanızdır. Bu kurallar üzerinde vereceğiniz farklı tepkiler köpeğinizin kafasını karıştırır. Tekrarlanan durumlarda köpeğiniz komutlara itaat etmeyecektir.
Köpeğinizin İnsan Gibi Davranmasını Beklemek: Köpekler havlamayı, etrafı koklamayı, mobilyaları çiğnemeyi ve çimleri eşelemeyi severler. Bu hareketler köpeklerin doğasında bulunmaktadır. Köpekler temizlik ve pahalılık kaygısı taşımazlar. Bu yüzden bu tarz davranışlarının karşısında onlara kızmamalı ve sabırlı olmak gerekir.
Köpeklerin Sevmediği Sesler
Köpeklerde duyma yetisi oldukça gelişmiş olduğu için çoğu sesi insanlardan daha önce algılar. Bu yüzden çoğu gürültülü ve şiddetli sesten rahatsız olarak tepkilerini havlayarak ya da kaçarak belli edebilirler. Bu yüzden ev ortamındaki bazı seslerden köpek dostunuzu uzak tutmaya çalışabilirsiniz. Köpeklerin sevmediği öncelikli sesler;
Gök gürültüsü
Elektrik süpürgesi sesi
Saç kurutma makinesi sesi
Çığlık
Yüksek sesli müzikler
Köpeklerin Sevmediği Kokular
Köpeklerin koku alma duyuları da insanlara göre daha gelişmiştir. Bu sebeple güçlü kokular onlar için rahatsızlık verici olabilmektedir. Hatta bazı durumlarda burun tahrişlerine bile sebep olur. Köpeklerin sevmediği davranışlar onların hoşlanmadığı kokuları ısrarla koklatmaya çalışmak sayılır.
Turunçgil Kokusu: Turunçgil kokusu köpekler için son derece güçlü ve rahatsız edicidir. Öyle ki burun ve hava yollarına dahi zarar verebilirler. Turunçgil koklatmak bir yana evde kullandığınız temizlik malzemelerinizin dahi turunçgil kokmamasına dikkat etmelisiniz.
Acı Biber Kokusu: Köpekler acı biber kokusundan nefret ederler. Acı biber kokusu köpeklerin burnunda aynı insanlarda olduğu gibi kaşıntıya sebep olur. Nefes yollarını etkileyerek hapşırmalarını sağlar. Acı biberle temas ettikten sonra ellerinizi yıkamadan köpeğinizi sevmemeye dikkat etmelisiniz.
Amonyak Kokusu: Köpeklerin uzak durduğu bir diğer kokuda amonyak ve naftalin kokusudur. Rahatsız etmesinin yanında köpekler için zehirlidir. Evin içinde naftalin bulundurmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde karaciğer ve sinir sistemi rahatsızlıkları yaşaması kaçınılmazdır. Köpekler temizlik ürünlerinde bulunan alkol ve parfüm kokusundan da haz etmezler. Onlar için katlanılması zor kokulardır. Köpeklerin sevmediği davranışlar için dikkat ederken bu gibi güçlü kokulardan uzak kalmaları içinde hassas davranmalısınız.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.