Köpeklerin üşüdüğünü anlamak için yapılması gerekenler çok basittir. Köpekler üşüdükleri zaman bunu belli etmek için birçok tepki gösterebilirler. Köpeklerin üşümesi olumsuz hava koşullarına bağlı olarak geilişir.
Köpeğinizin üşüdüğünü anlamak için belirtiler şunlardır;
Üşüdüklerini gösteren belirtilerin başında titremeleri gelir. Titreme, düşen vücut ısısının arttırılması için vücut tarafından verilen ve kontrol edilemeyen bir tepkidir.
Köpeklerin bir köşeye sığınıp vücutlarını küçülterek uyumaları üşüdüklerinin göstergesidir. Köpek ve kediler çok üşüdükleri zaman vücutlarını olduğundan daha küçük hale getirerek ısınmaya çalışabilirler.
Köpeklerin üşümeye bağlı olarak hareketlerinde yavaşlama meydana gelir. Zor hareket eden ve nefes alışverişleri anormal olan köpeklerde ani vücut ısısına bağlı olarak gelişen hipotermi söz konusu olur. Hipotermi çok tehlikelidir ve ölümcül sonuçları olur.
Uzun süre soğukta kalan köpeklerin karınları ve kulakları gereğinden fazla soğuktur. Bu gibi durumlarda köpeğin karnına ve kulaklarına dokunulması üşüyüp üşümediğini anlamanın en kestirme yoludur.
Olumsuz hava şartlarında uzun süre soğukta kalan köpekler soğuk zeminde yürümekten kaçınırlar. Bu nedenle üşüyen köpeklerde anormal bir yürüme şekli görülebilir.
Köpekler fazla üşüdükleri zaman inlemeyi andıran bir havlamayla insanlara seslenebilirler.
Sağlıklı ve normal köpeklerin burunları hafif nemli olur. Üşüyen köpeklerde bu durum tam tersidir. Soğukta uzun süre kalan köpeklerin burunlarında kuruluk görülür.
Köpekler Üşüyünce Ne Yapılması Gerekir?
Kış aylarında köpeklerin sokakta uzun süre kalmaları engellenmelidir. Sokak köpekleri için köpek yuvaları alınabilir ya da yapılır. Evcil köpekleri kış aylarında bahçede tutmamak ve evin sıcaklığını iyi ayarlamak önemlidir. Tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarılan köpeğin uzun saatler dolaştırılmaması ve dışarı çıkmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
Köpeklere özel tasarlanan köpek giysileri kış aylarında köpekleri korumak için en etkili parçalardır. Yağmurlu havalarda köpekler için kapüşonlu yağmurluklar, köpek ayakkabıları ve köpek kazakları kullanılabilir.
Kış aylarında köpekler tıraş edilmemelidir. Belli istisnalar dışında uzun tüylü köpeklerin sık sık tıraş edilmesi her açıdan zararlıdır. Kış aylarında kendilerini koruyan tüylerini kaybeden köpekler üşüyebilirler.
Köpeklerin zeminde uyumaları engellenmelidir. Köpek yuvalarına sıcak tutan battaniyeler veya örtüler koyarak köpeklerin üşümesini engelleyebilirsiniz. Evcil köpeğiniz için özel köpek yataklarını ya da minderlerini kullanabilirsiniz.
Köpekler Üşütür mü?
Köpeklerin üşütmesi kış aylarında sık görülen sorunlardan bir tanesidir. Köpeklerin soğuk algınlığı sorunu ile karşı karşıya kalmamaları için özenli ve iyi bir bakıma ihtiyaçları vardır. Köpekler kendilerini koruyabilen canlılar olsalar da çoğu konuda insanların yardımına ihtiyaç duyarlar. Soğukta üşüyen bir hayvanın ısınacak sıcak bir ev bulması zor. Buna yalnızca insanlar vesile olur. Bu yüzden kış aylarında köpeklerin üşümesi ve üşütmesi olağan ihtimallerdendir.
Köpeklerin üşütmeye bağlı olarak ateşlerinin yükselmesi ve huzursuz görünmeleri soğuk algınlığı ihtimalini akıllara getirmelidir. Soğuk algınlığı kontrol altına alındığı sürece tehlikeli olmasa da tedavi edilmediği müddetçe köpeklerin hayatını tehdit eder. Üşüttüğünü ya da üşüdüğünü düşündüğünüz bir köpeği imkânınız varsa veterinere götürebilir ya da onunla bizzat ilgilenebilirsiniz. Üşüyen her köpeğin sıcak bir yuvaya ihtiyacı vardır.
Köpeklerin Üşüttüğü Nasıl Anlaşılır?
Köpeklerin üşüttüğünü anlamak için onları yakından takip etmek gerekir. Gördüğünüz her sokak köpeğinin durumunu ilk görüşte anlayamayabilirsiniz. Bu durum evcil köpeğiniz için de geçerlidir.
Köpeklerin üşüttüğünü gösteren belirtiler şunlardır;
Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de üşütmeye bağlı olarak burun akıntısı ve burunda tıkanıklık görülebilir.
Hapşırık ve öksürük, üşüten köpeklerde sık görülen belirtilerdendir.
Köpeklerde üşütmeye bağlı olarak pasiflik ve isteksizlik görülür.
Köpeklerde ateşin yükselmesi de soğuk algınlığına bağlı olarak gelişir. Aynı zamanda ateşin yükselmesiyle titreme ve huzursuzluk gibi bulgular da gözlemlenebilir. Köpeğinizin ateşi olup olmadığını kontrol etmek için kulaklarına dokunabilirsiniz. Köpeklerde ateş, üşütmenin ciddi boyutta olduğunu gösterdiğinden bir veteriner kontrolü şarttır.
Köpekler Üşütünce Ne Yapılması Gerekir?
Köpekler Üşütünce Ne Yapılması Gerekir
Üşüten köpeklere bol bol su içirilmelidir. Bol sıvı alımı her türlü hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Üşüten köpeklerin beslenmeleri oldukça önemlidir. Kalitesi düşük olmayan köpek mamalarının yedirilmesi ve köpeklerin aç bırakılmaması önemlidir.
Üşüten köpeklerin fazla hareket etmemeleri ve çoğunlukla istirahat halinde olmaları önerilir. Köpeklerin hastayken fazla koşturulmaları ve yürütülmeleri önerilmez. Bununla birlikte köpeklerin istirahat halinde oldukları bölge mühimdir. Köpek kulübelerine sıcak tutan battaniyeler, evcil hayvanlar için sıcak tutan köpek minderleri tercih edilebilir.
Köpeklerin huzursuz olmamaları için yalnız bırakmamaları gerekir. Üşüten köpekler sık sık inleyip huzursuz olduklarını belli edebilirler. Bu gibi durumlarda köpeği yavaşça okşayarak ona güven duygusu vermek ve ona özel bir ilgi göstermek mühimdir.
Üşütmeye bağlı olarak ateşi yükselen köpeklere bir veteriner tarafından ateş düşürücü iğne yapılabilir.
Köpeklerin Üstü Örtülür mü?
Köpeklerin üstü örtülmeli ve sıcak tutan battaniyeler ile örtüler kullanılmalı. Olumsuz hava koşulları her hayvanı etkiler. Özellikle yavru köpeklerin yetişkin köpeklere oranla daha savunmasız oldukları bir gerçektir. Annesinden ayrılan bir yavru köpek hava çok soğuk olmasa da üşüyebilir ve buna bağlı olarak titrer. Bu nedenle yavru köpekler sık sık birbirlerine ve annelerine sokularak ısınmaya çalışırlar.
Sütten kesilen ve annesinden ayrılan bir yavru köpek sıcak bir ortamda tutulmalıdır. Aksi takdirde sokakta yaşamaya alışan sokak köpeklerinden farklı olan ve soğuğa alışık olmayan yavru köpekler, ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilirler. Bununla birlikte, yavru köpeklerin yetişkin köpekler kadar sık ve uzun tüyleri olmaz. Uyuyan bir yavru köpeğin üstünü örtmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Yetişkin köpeklerin de üstü örtülmeli. Sanılanın aksine uzun ve sık tüylerine rağmensoğuk havalarda köpeklerin üşümesi her zaman var olan bir ihtimaldir.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.