By melissa1 | 23-09-2022
Köpeklerde yüz şişmesi nedenleri başında köpeklerin alerjilerinin olduğu bir şeyi yemeleri veya alerjileri olduğu bir şeyi koklamaları gelir. Köpeklerin yüzü şişmesi tüm köpek türleri için dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yer alır. Çünkü pek çok köpek türü, kendilerini böcek ısırdığı zamanlarda da yüzlerinin şişmesi ile reaksiyon gösterir. Köpekler kendilerine fazlaca zarar verebilecek böcekler tarafından ısırılmış ve henüz fark edilmemiş olabilirler.
Köpeklerin yanaklarının şişmesi, yüzlerinde oluşan şişlikler gibi alerjik bir reaksiyon gösterdiklerinin işareti olarak görülür. Köpekler kendilerine iyi gelmeyecek bir şey yemiş olabilirler ve sahiplerini bunu fark etmemiş olabilir. Sahiplerinin bu durumu fark etmediği zamanlarda köpeklerin hayatlarının tehlikeye girmemesi için tepkime gösterebilmeleri için yüzleri şişer.
Köpeklerde boğaz şişliği, genellikle köpeklerin enfeksiyon kapmalarının sonucu olarak bilinir. Boğazı şişen köpekler, bir yerden grip mikrobu kapmış olabilirler. Başta boğaz şişmesi olarak kendini gösteren bu durum, köpeklerin hapşırmaya başlamaları ve burunlarının akması ile de devam eder. Boğazı şişmiş olan köpeklerin mutlaka veterinere götürülmeleri gereklidir.
Köpeklerin deri altı şişlikleri, genellikle köpeklerde sonradan oluştuğu bilinen ve kendilerine bir zararı olmayan durumlar olarak bilinirler. Derilerin altındaki şişlikler, özellikle aşıların yapılmasından sonra neredeyse tüm köpeklerde görülür. Ancak yumru gibi olan şişliklerin hangi bölgede olduğu da önemlidir. Sırt bölgesinde olan şişmeler genellikle köpeklerin bir yerlere çarpmaları sonucunda oluşan hasarlardır. Ancak bazen bu şişmeler köpeklerin kanser olduğunun da habercisidir. Tüm köpek cinslerinde görülen bu tümörlere köpek sahiplerinin çok dikkat etmesi gereklidir. Kanser gibi bir durumdan şüpheleri varsa köpeklerinin kontrollerini aksatmamalılardır.
Köpeklerin dillerinin şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bazen bir alerjiden kaynaklanabilen dil şişmesi, bazı durumlarda da kendini aşıların yan etkisi olarak gösterir. Bundan dolayı köpeklerin dilinin şişip şişmediği, şiştiyse de ne kadar bir seviyede şiştiğine mutlaka dikkat edilmelidir. Köpek sahiplerinin dil şişmesinden bir şey anlayamadıkları durumlarda mutlaka veterinere danışmaları tavsiye edilir.
Köpeklerde alerji tedavisi, köpeklerin tam olarak neye alerjilerinin olduğunun tespit edilmesinden sonra, doktorları tarafından özel olarak uygulanır. Eğer köpeklerin herhangi bir besine veya arı sokmasına alerjileri varsa ve yaşadıkları alerji kısa süreli oluyorsa, genellikle alerji iğnesi tedavisi yapılır. Bu tedavi sayesinde köpekler sorun yaşamazlar. Ancak köpeklerin bir besin bileşenine alerjileri varsa, yemek düzenleri baştan düzenlenerek alerjinin üstesinden gelinebilir. Tüm köpek türleri için geçerli olan bu alerji durumu için köpek sahiplerinin mutlaka veterinerlerine danışmaları en doğru seçenektir.
Özellikle Köpeklerin genital bölgelerinin şişmesi, genellikle kızgınlık dönemine girmelerinin habercisi olarak sayılır. Köpeklerin yüzü şişmesinin alerji belirtisi olması gibi, özel bölgelerinde oluşan şişmeler de artık yetişkin bir köpek oldukları anlamını taşır. Özel bölgenin şişmesi ile beraber köpeklerin sürekli olarak tuvalete çıkması, dişi köpeklerde özel bölgelerinde kan görülmesi gibi durumlarla şişmenin beraber yaşanması, köpeklerin çiftleşmeye hazır olduklarının da işaretidir.
Köpeklerde alerji belirtileri, genel olarak köpeklerin sürekli olarak kaşınmaya başlamaları ile anlaşılır. Köpeklerde alerji, kendini deride tahriş bırakma ile gösterir. Bunun için de köpeklerin mama ya da mama dışında bir şey yemelerinden sonra sürekli olarak kaşınmaları, o besine karşı alerjik reaksiyon gösterdiklerine habercidir.
Köpek tüyünden alerji olunması, günümüzde köpek besleyen pek çok kişi tarafından görülen durumlar arasında yer alır. Köpekleri tüyleri, pek çok insanda hapşırma, nefes darlığı ve öksürme gibi alerjik reaksiyonların verilmesine neden olabilir. Eğer bunlarla beraber köpek tüyünden kaynaklı sürekli bir kaşınma durumu söz konusu olursa, kişilerin köpek tüyüne karşı alerjilerinin olduğu söylenebilir.
İnsanlarda köpek alerjisi görülmesi, genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkan ve yaşam boyunca da iyileşme durumu göstermeyen durumlar arasında yer alır. Kişilerin bünyelerine ve köpekler ile yan yana kalma sürelerine göre de değişiklik göstererek sonradan da ortaya çıkabilir. Sonradan çıkan alerjilerin üstesinden gelinebilmesi, çocukluk zamanlarında fark edilenler kadar kolay olmaz.
Köpeklerde yaşanan boğaz tahrişi için tedavi yöntemi olarak antibiyotik iğneler ve vitaminlerden yararlanılır. Boğaz tahrişi, köpeklerin soğuk almasından veya bir yerden mikrop kapmasından kaynaklanır. Bundan dolayı da ancak ilaç kullanımı ile tahriş sona gelebilir ve köpeklerin rahatlamaları sağlanabilir.
Köpeklerin boğazında bademcikler mevcuttur. İnsan anatomisi ile benzerlik gösteren köpeklerin bademcikleri, insanlar gibi soğuk aldıkları zamanlarda hızlı bir şekilde şişer. Bundan dolayı da özellikle havaların soğuk olduğu zamanlarda köpeklerin soğukta kalmaları veya soğuk su içmelerinin sonucunda boğazlarında şişmeye rastlanır. Boğazları şişse de, köpeklerde olan bademciklerin varlıkları onları hastalıkların doğrudan iç organlarını etkilemesinden korur.
Köpeklerde lenf bezi şişmesi, köpeklerin hastalandıkları anlamını taşır. Lenf bezleri, bulundukları canlılarda bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadıklarının anlaşılması ile bakılan yerlerdir. Köpeklerin de lenf bezlerinin şişmesi, tıpkı Köpeklerin yüzü şiştiği zaman bir sorunun var olduğunun anlaşıldığı gibi, köpeklerde bir rahatsızlığın olduğunun göstergesidir. Lenf bezleri, köpeklerin vücutlarını hastalıklardan daha fazla koruyabilmek için şişerler. Ancak vücutta çok fazla mikrop olması durumunda genellikle bu mikroplarla savaşamazlar ve bezler sönmeye başlar. Bununla beraber, köpeklerin vücutlarındaki mikropların yenilmesinden sonra da lenf bezlerinin indiği görülür.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Leishmania Hastalığı Nedenleri Nelerdir?