By melissa1 | 03-10-2022
Köpeklerin zehirlenmeleri anında yaşadıkları, şöyle sıralanmıştır:
Köpeklerin zehirlenmeleri yedikleri bir besinden olduğu zamanlarda, kendilerinde genellikle kusma ve ishal görülür. İlk olarak görülen bu belirtilerden sonra diğerleri de görülmeye başlanabilir. Diğer belirtiler köpek sahipleri tarafından doğrudan fark edilemeyebilirler ancak veteriner hekimler bunu daha kolay bir şekilde fark edebilirler.
Zehirlenmiş köpeklerin yaşam süresi, zehirlendikleri fark edilmez ve kendilerine herhangi bir tedavi uygulanmazsa en fazla birkaç gündür. Bu süreden fazla yaşayabilmeleri pek mümkün değildir. Zehirlenmeleri fark edildikten sonra, eğer gerekli sürede müdahale sağlanırsa da yaşamaya devam edebilirler. Zehir vücutlarına fazla etki etmişse ise, vücutlarından zehrin çıkarılmasına bağlı olarak yaşam süreleri değişir.
Köpeklerde zehirlenme tedavisi, sahipleri tarafından fark edildiği ilk zamanda kusturma ile yapılmalıdır. Sahiplerinin köpeklerinin zehirlendiğini fark etmeleri ile beraber kusturmaları, zehirlerin bağırsaklara inmesini engelleyecek ve köpeklerin yaşam süresini uzatmayı sağlayacaktır. Ancak köpeklerin zehirlenme belirtileri fark edilmezse ve zehir köpeklerden kusturulmazsa, mutlaka hızlı bir şekilde doktora götürülmelilerdir. Zehrin mideden sonra bağırsaklara kadar inmesi, köpeklerin ölümüne neden olabilir. Bundan dolayı köpek sahiplerinin bilinçli olmaları ve henüz zehir emilime uğramadan hemen köpeklerini kusturmaları gereklidir.
Zehirlenen köpeğe çiğ yumurta, verilmesi uygun olan besinler arasında yer alır. Normalde köpeklere çiğ herhangi bir besinin verilmesi, sağlıkları açısından onaylanan bir durum değildir. Ancak köpeklerin zehirlendiği fark edildiği zamanlarda, mutlaka bir çiğ yumurtanın olduğu gibi köpeklere verilmesi gereklidir. Bu yumurta, köpeklerin midesinde olan ve kendilerini zehirleyen maddeleri midelerinden kusarak çıkarmalarını sağlayacaktır. Midesinden zehirli maddeyi atan köpekler ise rahatlayacaklardır. Ancak çiğ yumurta, kalıcı bir çözüm değildir ve köpeklere verilmesinden sonra hemen bir veterinere başvurulması gereklidir.
Köpeklerin zehirlenmesinde ilk yapılacak olan şey, köpeklerin boğazlarına sahiplerinin ellerini sokmaları ve köpeklerin kusmalarını sağlamaktır. Eğer zehir midelerinden bağırsaklarına inmişse, bu durum sahiplerinin köpekler için çok kaldıklarının işaretidir. Bu durumun geç olmasından dolayı köpeklerin ölmeleri olasıdır.
Köpek zehirlenmelerinde yoğurt verilmesi, pek çok köpek sahibi tarafından tercih edilmiş doğru yöntemlerden biridir. Yoğurt, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de zehrin vücuttan atılımı için kullanılan besin maddelerinden biridir. Bundan dolayı da köpek zehirlenmeleri yaşanması ile beraber köpeklere bir miktar yoğurt verilmelidir. Yoğurt, köpeklerin kusmalarını kolaylaştırması açısından oldukça yaygın olarak kullanılır. Yoğurt yiyen köpekler kusacak ve yemiş oldukları zehri kolaylıkla vücutlarından atarak tedavi süreçlerini kolaylaştıracaklardır.
Köpek zehirlenmelerine evde uygulanacak yöntemler, köpekleri kusturmak ve köpeklere tuzlu su içirmektir. Büyük veya hırçın olan köpeklerin boğazlarına herhangi bir şey sokturarak kusma için uyarılmayı kabul etmemeleri durumunda kullanılabilecek en kolay yöntem, kendilerine tuzlu su içirme yöntemidir. Tuzlu suyu içen köpeklerin mideleri bulanır ve hızlı bir şekilde kusmaya başlarlar. Köpeklerin sürekli olarak kusması ile beraber de mideleri kolaylıkla zehirden temizlenmiş olacaktır. Zehirlenen köpeklerin fazla kusmaları gerektiği unutulmamalıdır. Bundan dolayı da tuzlu su içmesine rağmen az kusan köpeklerin hemen veterinere götürülmesi önemlidir.
Zehirlenmiş köpeklerin kan kusması, yedikleri ve yemelerinden sonra zehirlendikleri besinlere göre değişen durumlardan biridir. Her köpek zehirlenmesinden sonra kan kusmaz. Ancak bazılarının da midelerinden kan geldiği görünür. Kan kusan köpeklerin daha fazla zehirlendiği düşüncesi köpekler için doğrudur. Bundan dolayı da kan kustuğu görülen köpeklerin geç olmadan veterinere götürülmesi gerekir.
Köpekleri zehirleyen besinler arasında en sık karşılaşılanları, son tüketim tarihi geçerek bozulmuş olan et, tavuk ve balıktır. Köpek türlerinin hemen hepsi bu besinleri severek tüketirler. Biraz da olsa bozulmuş veya kokmuş olan bu et ürünlerinin tüketilmesi, köpekler için zehirlenme sebebi olabilir. Bunların yanında köpeklerin en çok etkilendikleri besinler soğan, sarımsak, üzüm ve ev yemeği artıklarıdır. Soğan ve sarımsağın ne durumda olursa olsun köpeklere verilmemesine dikkat edilmesi gereklidir. Özellikle maması bittiği ya da mamaya erişemediği durumlarda ev yemeği ve yemek artığı verilen köpeklerin yediklerine oldukça dikkat edilmelidir. Fazla tuz, baharat ve salça köpeklerin midelerine zarar verir. Hassas mideli bazı köpek türlerinin bu yemeklerden yemeleri genelde zehirlenme ile sonuçlanır.
Köpeklerin ağrı belirtileri, şöyle sıralanmıştır:
Köpeklerin ağrılarının tam olarak nerede olduğunun anlaşılabilmesi için bu yöntemler kullanılamaz. Ancak özellikle küçük köpekler, vücutlarının hangi bölgelerinde daha fazla ağrı varsa o bölgelerini tutmaya veya kaşımaya meyilli olurlar. Kaşıdıkları yerlere bakarak hangi bölgelerinde daha fazla ağrılarının olduğu anlaşılabilir.
Köpeklerde iç kanama, kendini kusma ve dışkı rengi ile belli eder. İç kanaması olan köpekler, genellikle kırmızı ve kan ile kusarlar. Ancak bu durum köpeklerin zehirlenmeleri zamanlarında da görülen ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca iç kanaması olan köpeklerin dışkılarında da kan görülür. Bu kanın rengi ne kadar koyu olursa, iç kanamanın şiddetinin de o kadar fazla olduğu yorumu yapılabilir. Dışkısında kan olan köpeklerin acilen veterinere götürülmesi zorunludur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Görüşü Nasıldır?