İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Sağlıklı Köpekler Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 09-09-2022

Sağlıklı Köpekler Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin sağlıklı olduğunu anlamak için nabızları, ağızları, gözleri, burunları, boyları, kiloları gibi çeşitli hususlar dikkate alınır. Köpeklerin sağlıklı olması, doğru bir şekilde beslenmesi, düzenli egzersiz yapması sağlıkları açısından oldukça önemli olan durumlardır. Köpeklerin sağlıklı olması, kendi cinslerine özel özelliklere uygun değerlere sahip olmalarıdır. Her köpeğin özelliği türüne has olarak ortaya çıkar. Bu özelliklerin sürekli olarak kontrol edilmesi köpeğin sağlık durumunun yerinde olup olmadığı hakkında ipucu verebilen bir durumdur.

Sağlıklı köpekler mutlu, neşeli, enerjiktir. Aksi halde davranan köpeklerde bazı sağlık problemleri meydana geldiği tahmin edilebilir. Sağlıklı köpekler, genel olarak stabil bir ruh haline sahip olur. Ruh hali değişkenlik gösteren köpeklerin veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi sağlıkları açısından önem taşımakta olan bir durumdur.

Sağlıklı Köpeğin Gözleri Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı köpeklerin gözü değerlendirilirken kirpikler, kuruluk durumu gibi hususlara dikkat edilir. Köpeklerin sağlıklı olup olmadığının anlaşılması için gözlerinin incelenmesi önemlidir. Bazı hastalıkların belirtileri gözler tarafından ortaya çıkabilir. Sağlıklı köpeklerin gözleri şu şekilde olmalıdır:

  • Sağlıklı köpeklerin gözleri parlaktır.
  • Sağlıklı köpeklerin gözlerinde aşırı sulanma ve akıntı meydana gelmez.
  • Göz kapaklarının nemli pembe iç yüzü şiş ya da kızarık olmamalıdır. Bu kısım sürekli kontrol edilmelidir.
  • Sağlıklı köpeklerin göz akı sarımtırak görüntüye sahip olmaz.

Sağlıklı Köpeğin Burnu Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı köpeklerin burunları bazı özellikleri taşıyor olmalıdır. Köpeklerin sağlık durumları burunlarına bakılarak da anlaşılabilir; çünkü bazı hastalıklar köpeklerin burnunu olumsuz etkileyebilirler. Sağlıklı bir köpeğin burnunun taşıması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlıklı köpekler soğuk ve nemli bir burna sahip olur.
  • Sağlıklı köpeklerin burun akıntıları berrak ve su gibi olur.
  • Burun genellikle siyahtır; ancak bu durum köpeğin cinsine göre değişiklik gösterebilir.
  • Sağlıklı köpeklerin burun akıntıları bulanık, sarı ve yeşil renkli olmamalıdır.
  • Sağlıklı köpeklerin burnu kırmızı ve sıcak olmamalıdır. Bu durum bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu durum yaşandığı zaman veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Sağlıklı Köpeklerin Kulakları Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı köpeklerde kulaklar genel olarak iç yüzündeki cilt açık pembe, temiz ve ince tüylerle kaplıdır. Sağlıklı köpekler bazen kulak akıntısı yaşayabilirler; ancak bu akıntının fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı kulaklardan kötü kokular gelmez, kırmızı, şiş, kaşıntılı veya köpeğe ağrı verecek biçimde değildir ve aşırı akıntıları yoktur.

Köpeklerin kulaklarının kesilmesi, sağlık durumlarını oldukça olumsuz yönde etkilemekte olan bir durumdur. Köpeklerin kulakları herhangi bir sebepten dolayı kesilmemelidir. Bu durum denge kayıplarına, işitme kayıplarına ve birçok sağlık problemine neden olabilir.

Sağlıklı Köpeklerin Ağzı Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı köpeklerin ağız ve dişleri belirli özellikleri taşıyor olmalıdır. Sağlıklı köpeklerin ağız yapıları hemen hemen aynı özellikleri barındırır. Köpeğin ağzının iç kısmını kontrol etmek için ağzının bir yanını parmaklar yardımı ile diğer yanını da baş parmak ile tutmak gerekir. Bu el ile köpeğin başı tutulurken diğer el ile çene aşağı doğru çekilmelidir. Köpeğin ısırmasını engellemek için bu yöntemin doğru bir biçimde yapılması önemlidir. Sağlıklı köpeklerin ağzının taşıması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlıklı dişetleri pembe veya benekli olur. Sağlıklı dişetlerinin yapısı serttir. Aksi durumlarda köpeğin dişetinin sağlıklı olmadığını söylemek mümkündür.
  • Sağlıklı köpeklerin dişlerinin üzerinde yumuşak beyaz maddeler ve sert beyaz, sarı veya kahverengi maddeler olmaz. Dişler pürüzsüz ve beyaz olmalıdır.
  • Sağlıklı ve yavru bir köpeğin 23 adet dişi olmalıdır. Yetişkin köpekte normalde 42 adet kalıcı diş bulunur; ancak bazı köpek ırklarında çene yapılarının şekli yüzünden daha az diş olabilir. Bunun tespit edilmesi için veteriner hekimden yardım istenebilir.
  • Sağlıklı bir köpeğin nefesi kötü kokmaz. Köpeğin nefesi kötü kokuyor ise bu durum bazı sağlık problemlerini işaret ediyor olabilir.

Köpeklerde ağız ve diş sağlığını korumak adına haftada en az 2 kez dişlerin ve dilin fırçalanması gerekir. Köpeklerde diş sertliği ve cinsi her köpek ırkı için farklılık gösterdiğinden diş fırçası seçiminde veteriner hekimden yardım alınması dişlerin sağlığı için önemlidir.

Sağlıklı Köpeklerde Nabız Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı köpeklerin nabzı yaşlarına ve hacimlerine göre değişiklik gösterir. Normalde, dinlenmekte olan bir köpekte kalp dakikada 50 ila 130 kez arası atar. Yavru ve küçük köpeklerde daha hızlı, iri ve fiziksel yapıları iyi olan köpeklerde nabız daha yavaştır.

Köpeklerde nabız ölçümü için avuç içi köpeğin sol göğsünün sol tarafına koyulabilir. Bir başka yöntem ise kişinin kulağını köpeğin kalbine dayamasıdır. Nabzı ölçmek için, arka bacağın bedene birleştiği yerde budun iç kısmındaki atardamara da bası uygulanabilir.

Sağlıklı Köpeklerde Ateş Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı köpeklerin vücut ısıları 38.3 ile 39.2 derece arasında olmalıdır. Sağlıklı köpekler ateş sorunu ile karşılaştığında bazı belirtiler meydana gelebilir. Bu belirtiler meydana geldiğinde köpeklerin ateşi ölçülerek gerekli önlemler alınmalıdır. Köpeklerde ateş ölçümü için köpeğin kuyruğunu kaldırarak termometreyi yavaş bir şekilde köpeğin anüsüne sokmak gerekir. 2-3 dakika bekledikten sonra termometre çıkartılarak değer kontrol edilebilir.

Ateşi yükselmiş olan köpeklerin ateşini düşürmek için ıslak bir bez yardımı ile patilerinin alt kısımları ve kulakları silinmelidir. Bir havlunun içine buz koyarak köpeğin karın ve göğüs bölgesine uygulamak da ateşin düşmesine yardımcı olan bir durumdur. Köpeğin ateşinin tekrarlanmaması için serin bir ortamda tutulması da önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklere Yumurta Verilir Mi?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar