By melissa1 | 24-01-2021
Uçucu yağların evcil hayvanlardaki kullanımının nasıl olması gerektiği ve ne gibi faydalar sağladığı büyük bir tartışma konusudur. Kedilerin özellikle de cilt rahatsızlıklarında ya da bakımlarında kullanılan uçucu yağlar, kokulu bitkilerden elde edilen ürünlerdir. Bazı uçucu yağlar mikrop öldürücü özelliğe sahip olmasından dolayı dezenfekte özelliğine yönelik şekilde de kullanılabilmektedir. Özellikle de yaraların tedavisinde sıklıkla kullanılabilen bu yağlar, farklı ürünlerden elde edilir. Kedilerde ve köpeklerde uçucu yağların kullanımının genel anlamda bir zararı olmadığı söylenebilir. Bazı evcil dostlarımızın ise bu tür ürünlere karşı hassasiyeti olabilir, alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu durumda da evcil dostlarımızda kullanacağımız uçucu yağlarla ilgili veteriner desteği almamız gerekebilir. Peki, uçucu yağlar evcil hayvanlar için önemli mi? Hangi uçucu yağlar evcil hayvanlarda kullanıma uygundur?
Evcil hayvanlar için mevcut olan itici ve cazip farklı uçucu yağlar vardır. Bunların kimi zaman kedi ya da köpek eğitimlerinde, kimi zaman da tedavi ya da bakım amaçlı şekilde tercih edilmesi mümkündür. Doğal içeriğe sahip olan uçucu yağların kullanımında bir zarar yoktur. Ancak yine de kimyasal içeriği yüksek olan uçucu yağların kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Uçucu yağların özellikle de kedi ve köpeklerde itici etki yaratan kokuya sahip olanlarının eğitimlerde kullanılması mümkündür. Bu durumda mentol içeriğine yani tıbbi nane yağı içeriğine sahip olan uçucu yağların, karabiber yağı ve biberiye yağlarının hayvanlarda itici etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Kedi ve köpeklerin bir noktadan ya da durumdan uzak kalması için ise bu tür itici yağların belli bölgelere uygulanması mümkündür.
Bunların yanı sıra kediler özellikle de kedi otu ve kedi nanesi uçucu yağlarının kokusuna bayılmaktadır. Ayrıca kedilerin de köpeklerin de çiçeksi kokuları sevdikleri gözlemlenmiştir. Bu nedenle de tırmalama direğine ya da yatağına alışmasını istediğiniz evcil hayvanınızın bu bölgelerde zaman geçirmesi için bu tür kokulara sahip yağları tercih etmeniz de mümkündür.
Kimi uçucu yağlar sindirimi düzenleme, kabızlığı tedavi etme, bağışıklığı güçlendirme gibi etkileri ile de bilinir ve bu yağların hayvanlarda kullanımı da mümkündür. Özellikle de kabız olan hayvanların tedavisinde uçucu yağların doğal içeriklere sahip olanlarının kullanımı oldukça etkilidir. Yine de veteriner tavsiyesi alarak bu ürünleri evcil dostlarınızda kullanmanız gerekebilir.
Evcil hayvanlarda doğal içeriğe sahip olan pek çok uçucu yağın kullanımı mümkündür. Bu yağlar kimi zaman tüyleri daha canlı gösterir, kimi zaman kabızlık ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde görev alır. Hatta bazı durumlarda kedi ve köpeklerin eğitiminde bile uçucu yağlar iyi bir işlev görebilir. Bu nedenle de farklı uçucu yağlar hayvanlarda farklı pek çok konuda kullanılabilmektedir.
Kedi otu ve kedi nanesi yağlarının kedilerde olumlu bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu ürün özellikle de bir oyuncağa, kendi eşyasına alışması istenen kedilerde kullanılabilmektedir. Bu ürünün eşyalara damlatılarak dahi kullanımı mümkündür. Bu sayede kedinizin uçucu yağı tüketmesi de gerekmez.
Fesleğen yağının öksürük kesici etkisi bilinmektedir. Bu ürün evcil dostlarınızın yaşadığı olası öksürük problemlerinin giderilmesinde oldukça başarılı olacaktır. Kekik ve çay ağacı yağları da ayrıca yaralarda, apse ve yanıklarda kullanılabilen bir tedavi edici uçucu yağdır.
Özellikle de tırnak yaralarında papatya ve kekik yağları sıklıkla kullanılır. Bu ürün tırnaklarda meydana gelen yaralanmaları kısa sürede tedavi edebilen bir içeriğe sahiptir. Ayrıca papatya yağı sakinleştirici içeriğinden dolayı özellikle de büyük baş hayvanlarda kullanılabilen bir üründür.
Sarımsak yağı, tıbbi nane yağı, sedir ve lavanta yağı ürünlerinin pire, kene, sivrisinek, güve ve parazitlere karşı etkili koruma sağlandığı da gözlemlenmiştir. Bu ürünler bahsedilen böcek, haşarat ve parazitleri evcil dostunuzdan uzak tutabilir. Yine de bu tür ürünlerin kullanımını öncelikli olarak veterinere danışmak gerekebilir çünkü her hayvanın uçucu yağlara karşı vereceği tepki aynı olmayabilir.