İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Ulusal Zehir Önleme Haftası Köpeğiniz İçin Önemi

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-03-2021

Ulusal Zehir Önleme Haftası Köpeğiniz İçin Önemi

Ulusal zehir önleme haftası köpeğiniz için öneminin bilince Mart ayının üçüncü haftası Amerika’da kutlanan John F. Kennedy tarafından başlatılan hafta Ulusal Zehir Önleme Haftasıdır. 21 Mart’ta başlayan bu farkındalık haftası köpek sahibi olanlar için de önemlidir. Meraklı köpeklerinizi zehirlenmelere karşı nasıl koruyacağınız, yavru köpeğinizin güvenliği için zehirlenmelerle nasıl baş etmeniz gerektiğini bu farkındalık haftası için bahsetmiş olacağız.

Ulusal Zehir Önleme Haftası ve Evcil hayvan zehir önleme farkındalık ayı hakkında öğrenmeniz gereken her şey…

Ulusal Zehir Önleme Haftası Nedir?

Farkındalık amacıyla ortaya çıkan bu hafta; evde kullanılan ürünler, ilaç kutuları riskinden dolayı bilinçlenmeyi arttırmak esas alınır. Bunların yanı sıra zehirli bitkiler, ısırık izleri,sokmalar, gıdadan dolayı zehirlenmeler ve dumanlar…. Bu durumların zehirlenmesinin önlenebileceği ve önüne geçilmesinin mümkün olduğunu insanların farkına varmasının bu günlerin düzenlenmesiyle üstesinden gelinebileceğini düşünülüyor.

26 Eylül 1961 tarihinde 87. ABD Kongresi bir karar almıştır. O tarihte ABD başkanı tarafından her yıl Mart ayının 3. haftasını Ulusal Zehir Önleme haftası olarak ilan edilmesini ister. 7 Şubat 1962 yılında ise John F. Kennedy bu isteğe cevap verir. Böylece artık her yıl bu günün farkındalık olarak geçmesini sağlar. İlk Uluslararası Zehir Önleme haftası 1962 tarihinde gözlenmiş oldu.

Ulusal Zehir Önleme Haftası: Köpeklerde Zehirlenme

Sağlıklı köpeğiniz bir gün aniden kusmaya başlıyor ve huzursuz hareketler sergileyip yorgun bir şekilde sürekli yatıyor mu? Köpeğiniz banyodaki temizlik ürünlerini yaladığını mı fark ettiniz? Vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi arayıp daha sonra hemen yola çıkmanız gerekir. Doktorunuz kliniğe gelene kadar yapmanız gerekenleri size söyleyecektir. Veteriner hekiminizin talimatlarına sonuna kadar uymanız ve yapmanız gerekiyor.

Köpeklerde tıpkı çocuklar gibi neyin zararlı olduğunu bilemezler. Bu konuda sahiplerine güvenirler. Malesef ki arada yaptıkları yaramazlıklar onların sağlıklarını olumsuz etkiler.  Bu nedenle Mart ayında yapılan bu önemli hafta köpekleride içerir. Kampanyalar yaparak tehlikeli,kimyasal maddeler hakkında insanları bilinçlendirmek ve temas halinde bulunması dahilinde neler yapılması gerektiği konusunda konferanslar düzenlenir.

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeğin yuttuğu veya temas ettiği maddeye göre zehirlenme belirtileri değişir. Ancak genellikle zehirlenme belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • Köpeğin aniden kusmaya başlaması
  • Dışkıda kan görülmesi ve ishal
  • İdrara çıkmada artış gözlenmesi
  • Burun kanaması
  • Titreme ve nöbet atakları
  • Baş dönmesi, dengesiz hareketlerde bulunma
  • Nefes alıp verme zorluğu

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler sadece birkaçı. Her köpekte zehirlenme farklı yan etkiler gösterir. Fakat yukarıda açıkladıklarımızdan en azından bir veya ikisi her zehirlenme vakalarında görülmektedir. Bu nedenle köpeğinizde gözlemlediğiniz anormal davranışları doktorunuza mutlaka belirtin. Kendi başınıza köpeğinize ilaç vermeyiniz.

Köpeklerin Zehirlenmesinin En Yaygın Yolları

Köpeklerde zehirlenmeye yol açacak pek çok tehlike vardır. Özellikle evlerimizde bulunan temizlik maddeleri, mutfak masasında yer alan çikolata vb. yemekler köpeğiniz için sakıncalıdır. Bu yüzden evde köpeğin ulaşamayacağı yerlere koyarak onun ulaşmasına engel olmalısınız.

Köpeklerde zehirlenmeye yol açan maddelerden bazıları:

Çikolata, şeker ve diğer birçok insanların tükettiği besinler( Köpeğinize yemeğinizi vermeden önce veteriner hekiminizden izin alınız.)

  • Temizlik maddeleri ve kimyasallar
  • Uçucu yağlar, parfüm içerikli ürünler
  • Alkol içeren ürünler
  • Boya, antifriz
  • Uyuşturucu maddeler
  • Bazı bitkiler
  • Tütün ürünleri

Yukarıda belirttiklerimiz yalnızca birkaçı ve en yaygın olanlar. Kedi veya köpeğiniz zehirli bir madde ile temas ettiğini anladığınızda vakit kaybeden müdahale etmelisiniz. Veteriner hekiminizi aradığınız o size nasıl ilk yardım yaptıracağınızı anlatacaktır. Bu farkındalık yaratma günleri yalnızca bir gün değil her gün dikkate alınması gereken bir durumdur. Evcil hayvanınız için en önemli adım onun güvenliğini almanızdır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar