İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yaşlı Köpek Bakımı: Yaşlı Bir Köpeğe Karşı Sorumluluklarınız

PET BİLGİ

By melissa1 | 29-03-2021

Yaşlı Köpek Bakımı: Yaşlı Bir Köpeğe Karşı Sorumluluklarınız

Yaşlı Köpek Bakımı

Yaşlı köpek bakımı, köpeğinizin artık size eskisinden daha çok ihtiyacı olduğu dönemdir. Köpeklerde yaşlılık dönemi, birçok faktöre göre değişir. Genetik yapıları, bakım ve beslenmeleri yaşa sürelerini etkiler. Ancak genel olarak köpeklerin ortalama yaşam süresi 13-15 yıl kadardır. Köpeklerde yaşlılık ile birlikte çeşitli değişiklikler gözlemleniyor. Köpek sahipleri bu dönemin en hafif şekilde geçmesini sağlamaya çalışmalıdır. Bunun içinde yeterli ilginin gösterilmesi ve gerekli bilgiye sahip olunması önemlidir.

Köpeğinizin Yaşlandığına Dair Belirtiler

Köpekler yaşlandıkça kilo alma eğilimleri de artar. Hareketlilikleri azalır ve daha az enerji harcamaya başlarlar. Kas kütlelerini kaybedip yağ depolamaya başlarlar. Sonuçta ise günden güne kilo almaya başlarlar. Köpeklerde yaşlılık döneminde hareket etmesine engel olacak bir ağrısı ya da hastalığı varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Köpeklerde görülen yaşlılık belirtilerinin arasında bir diğer sorun olan diş ağrıları de kendini gösterecektir. Sürekli yaş mama vermek diş problemlerine yol açar. Yeterli diş bakımına özen göstermek gerekir. Böylece diş eti iltihabı ve enfeksiyonuna engel olabilirsiniz. Aksi takdirde köpeğinizde diş kayıpları ile karşı karşıya kalırsınız. Köpeklerde yaşlılık sürecinde tüyleri griye döner. Refleksleri ve kasları zayıf düşer. Görme, duyma ve koku alma da sorunlar yaşayabilirler. Aynı zamanda yaşlanan köpeğinizin bağışıklık sistemi de oldukça zayıflar. Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı çok daha duyarlı hale gelir.

Yaşlı Köpek Bakımı Hakkında İpuçları

Yaşlanan köpekler, iyi bir bakım ve sağlıklı bir yaşama ihtiyaç duyarlar. Yaşlı köpeğinize nasıl bakacağınızı, nelere dikkat edeceğinizi bilmek hem sizin hem de yaşlı köpek dostunuz için faydalı olur.

Beslenmesine ve Su Tüketimine Dikkat Edin!

Belli bir yaşın üstüne gelen köpeğinizin beslenme ihtiyaçları da değişecektir. Köpeğinizin uygun diyet programıyla beslenmesi hem sağlık yaşamasını sağlayacak hem de obezite riskini azaltacaktır. Köpeklerin yaşlılık döneminde az karbonhidratlı ve protein ağırlıklı beslenmeleri öneriyoruz. Protein sayesinde kas kütleleri korunup ve bu sayede hareket kabiliyetleri sağlanır. C vitamini desteği alarak köpeğinizin hücresel yaşlanmasını zayıflatır ve bilişsel yeteneklerinin güçlenmesini sağlarsınız. Diyet programında yağlarında olduğundan emin olmalısınız. Bu şekilde hem enerji hem de çeşitli hormonları alacaktır.

Yaşlanan köpekler daha az su içmeye başlayacaktır. Bu gibi durumlarda yaş mama tercih edebileceğiniz gibi mamasının içine et suyu da ekleyebilirsiniz. Böylece sıvı ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Köpeğinizin Fiziksel Görünümünü Kontrol Edin!

Yaşlı köpeğinizin obez olmamasına dikkat edin ve sürekli kontrol altında tutmaya çalışın. Obezite kemik, kas rahatsızlıklarını ve diğer birçok hastalığı beraberinde getirecektir. Hızla kaybettiğini gözlemlerseniz de vakit kaybetmeden bir veteriner hekim ile görüşün.

Köpeğinizin Ağız ve Diş Bakımını Aksatmayın!

Köpeklerde yaşlılık zaman içerisinde dişlerinin daha kırılgan bir hale gelmesine sebep olacaktır. Her zamankinden daha çok özen göstermek gereklidir. Diş çürükleri ve diş eti problemlerine maruz kalma ihtimali vardır. Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak diş fırçası ve macunu ile fırçalayabilirsiniz. Ağız ve diş muayenesini aksatmamanız da oldukça önemlidir.

Köpeğinizi Yaşayabileceği Kazalara Karşı Önlem Alın!

Yaşlandıkça eklem problemleri de yaşayabilen köpekler, fayans ya da mermer yüzeylerde kayabilir. Düşerek kendini incitir. Bu durumun önüne geçmek için zemine halı ya da paspas ile örtmelisiniz. Köpeklerde yaşlılık onların yön duygusunu, görme, duyma, koklama yeteneklerini azaltır. Bu anlamda onlara yardımcı olmaya çalışın ve oluşabilecek kazaların önüne geçiniz.

Köpeğinize Egzersiz Yaptırın!

Köpeğinizin aşırı kilo almaması ve genel sağlığı için egzersiz yapması gerekmektedir. Hareket etmeye her ne kadar isteksiz olsa da kaldırabileceği ölçüde egzersiz yaptırmanız önemlidir. Günlük 30 dakikalık kısa yürüyüşler köpeğinize fayda sağlayacaktır.

Yaşlı Köpeğinizi Veterinere Daha Sık Götürün!

Köpeklerde yaşlılık döneminde veteriner ziyaretlerini arttırmak faydalıdır. Yaşlanan köpekler için yaptırılan check-uplar çok daha önem kazanır. Veteriner hekim kan ve idrar testlerine de başvurarak herhangi bir hastalık durumunda erken teşhis ve tedavi sağlayabilir. Bunun yanı sıra yaşlanan köpeğiniz böbrek yetmezliği, kalça çıkığı, şeker ve idrar tutamama gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. En uygun tedavinin uygulanması son derece önemlidir.

Köpeğinize Karşı Sabırlı Olun ve Koşulsuz Sevin!

Köpeğiniz yaşlılık sebebiyle çağrıldığını duymuyor, mama su kaplarını bulamıyor ya da sürekli kendini incitiyorsa bile ona kızmamalısınız. Aksine hayatı onun için kolaylaştırmaya uğraşmalısınız. Sabırlı olmak ve sevginizi hissettirmek oldukça önemlidir. O uyurken uykusunu bölmemeli, oyun oynaması için ısrar ederek onu yormamalısınız.

Bu dönemde ona her zamankinden daha çok ilgi ve şefkat göstermelisiniz. Yaşlanan köpekler ilgiye ve sevgiye daha çok ihtiyaç duyarlar. Ona yalnız olmadığını her zaman hissettirmelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar