By melissa1 | 13-09-2021
Yavru kedi ne yer? Yeni doğmuş bir yavrunun anne sütüne ihtiyacı vardır. İlk defa yavru kedi sahiplenme yapacaklar için ilk haftalar heyecanlı ve biraz da stresli geçebilir. Yavru kedinin alması gereken besin takviyelerinin neler olduğunu bilirseniz sağlıklı uzun bir yıl sizinle geçirecektir. Yeni doğmuş kedi ne yer? 1 aylık kedi ne yer? 2 aylık kedi ne yer? Kediler ne zaman kuru mama yemeye başlar? Aklınıza takılan soruların cevaplarını yazımızın devamında bulacaksınız. Yavru kedi sahiplenme sonra dikkat etmeniz gerekenleri ve uygulamanız gerekenler için okumaya devam edelim…
Yavrular yeni doğduğunda çok sakindir. Gözleri kapalıdır. Buna rağmen kulakları gözlerden önce geliştiği için sizi duyarlar. Yavaş yavaş bir hafta içinde gözlerini de açmaya başlarlar. Kediler doğduktan sonra ilk bir iki haftada 10 gr – 30gr kilo almaya başlar. Zaman geçtikçe kemikleri gelişerek yürümeye başlarlar. Hızla büyümeye devam eden yavrular ilk 2 ay anne sütü almaları gerekiyor. Eğer yavru anneden doğar doğmaz ayrıldıysa gelişimi için anne sütüne benze yavru kediler için süt tozu verilerek desteklenmelidir. İlk 2 ay kediler için önemlidir. Aşı olamadıkları için hastalıklardan korunmalı ve yeterli miktarda besin, vitamin takviyeleri almaları gerekir.
Normalde yeni doğmuş kedinin anne sütünden başka bir şey almasına gerek yoktur. Anne sütünü içtikçe ağırlıkları da artarak hızla büyümeye devam ederler. İlk birkaç hafta gözlerini yeni yeni açacağı ve adımlarını henüz atamayacakları için annelerine bağımlı yaşarlar. Anneleri yavrularını temizleyerek karınlarını doyurmakla görevlidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi annesinden doğar doğmaz ayrılan kedileri hayatta tutmanız için özel beslenme programları yapmalısınız.
Anneden yeni ayrılan yavrunun ilk bir haftada annesinin sütüne yakın değerleri içeren süt tozlarından içmelidir. Anne kedi yavrularının ne zaman acıktığını bileceği için yavruların beslenme aralıklarını 1-3 saatte bir olacak şekilde veteriner hekiminizin önerdiği süt tozunu biberon yardımıyla verebilirsiniz. Süt tozu ölçülerini reçetede yazan talimata göre vermeniz iyi olacaktır. Yeterli beslenen yavruların bir haftayı geçtikten sonra 115 gr. ağırlığına ulaşmalıdır.
Yavrular ilk hafta beslendiklerine benzer şekilde devam ederler. Kedilerin yine her 3 saatte bir beslenmeleri sağlanmalıdır. Yavrunuzun her yemek öğününde yarım kaşık süt tozu içmeleri gerekmektedir. Anne sütü alan fakat yeterli gelmeyen kediler içinde süt tozu verilmesinde bir sakınca yoktur. Kesin bir karar vermeniz için veteriner hekiminize giderek kedilerde ideal kilo ölçümlemesi yaptırabilirsiniz. Genellikle yavru kediler doğumundan sonra 18.gününde ortalama 300 gram ağırlığına ulaşmış olurlar. 3. Haftaya gelindiğinde yavru kedi artık patilerinin üzerinde durmaya başlar. Varsa kardeşleri ile de oyun oynamaya çevreyi tanımaya başlayacaktır. Yavrunuz ya da yavrularınız sosyalleşmeye başladılar bile.
Yavrular 4-5. Haftaya geldiklerinde yeme aralıklarının artması gerekiyor. Bir ayın sonunda yavru kedinizin her öğününde günde 3 sefer süt tozu ile karıştırılmış karışımdan içmesi beklenmektedir. Bu aşamada mamaya geçişin başladığı kısımdır. Kedi konservesi, yaş kedi mamalarından artık yiyebilecek düzeye gelirler.
Artık süt tozuna daha az ihtiyaç olduğu döneme gelmişlerdir. 6 haftalık kedilerin günde en fazla 4 öğün mama yemelerini öneriyoruz. Ayrıca kuru mamanın ıslatılmasının da yavaş yavaş azaltılması gerekir. Yavrular kuru mama alışkanlığı edinmeye başlamalılar. Kuru mamaya alışan kedilerin mama kaplarının yanında bir de su kabı bulundurmayı ihmal etmeyiniz.
Artık kaliteli ve mineral, vitamin yönünden zengin mamalar yemeleri gerekmektedir. Yavru kedi maması nasıl seçilir? Yavru kedinize mama seçerken içeriği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Eğer kararsız kalırsanız veteriner hekiminizden ne kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Kedinizin mamasını değiştirirken hızlı bir geçiş yapılmamalıdır. Kullandığınız mamadan başka mamaya geçerken seviyeli bir şekilde yapılmalıdır. Kedinizi eğitiyorsanız 2 aylık kedi ödül mamalarından alarak yavrunuzu şımartabilirsiniz. Ancak ödül konusunda ayarı kaçırmayın. Yoksa aşırı kilo alımı, kedilerde obezite yakalanma olasılığını arttırırsınız.
Kedilerin en az 3 ay annelerinin yanında olmaları önemlidir. Gerekli anne sütünü alarak, gelişimini sürdürmelidir. Ancak bazı anne kediler yavrularını terk eder. Ya da doğum sırasında ölür. Bu durumda yavru kedilerin beslenmesi, temizliği, kuma alıştırılması, sıcak tutulmasına kadar hemen hemen tüm bakımı ile yakından ilgilenmelisiniz. Kedilere kesinlikle normal inek sütü benzeri sütler vermemelisiniz. Bu kedilerde parazit durumuna yol açar. Bunların yerine yavru kediler için özel olan süt tozlarını vermeniz gerekiyor.