By melissa1 | 17-12-2022
Yavru kedilerin dişleri, doğdukları zamandan yaklaşık 3 hafta sonra çıkmaya başlar. Bu dişler daimi değildir. Bebek dişleri olarak nitelendirilir. Yerine daha sağlam olan yetişkinlik dişleri gelene kadar ağızlarında yer tutma görevi görüyormuş gibi düşünülebilir. Çocukluk sürecinin ilk 3 ayında yavru kedilerin dişleri toplamda 26 adettir ve tamamı dökülme eğilimindedir. Kökleri diğer diş türlerine göre çok daha zayıftır.
Yavru kediler ilk 3- 4 aylarını geçici (süt dişi) ile geçirirler. Bu dönemden sonra çıkan yetişkinlik dişleri türlerine göre, farklı zamanlarda yerleşir. İlk önce 5 aylık iken küçük azı dişleri ve ön dişleri gelir. Ardından 7 aylık dönemde büyük azı dişler çıkar. Yavru kediler ortalama 8 aylık olduğunda yetişkinlik evresine geçiş yapmış olurlar. 3ü adet daimi dişleri bulunur.
Kedilerin diş türleri insanlar gibi farklı görevlere hizmet eder. Bazıları kesmek için bazıları çiğnemek içindir. Her birinin şekli ve yapısı yapacakları görevlere göre değişir. Yavru kedilerin dişleri aşağıdaki gibi türlere ayrılır:
Molars: Azı dişi olarak düşünülebilir. Bu diş türleri çiğneme açısından oldukça kuvvetlidir. Ağızlarının en arka kısmında alt ve üstte 2’ şer tane olacak şekilde toplam 4 adet bulunur.
Pre – Molars: Küçük azı dişi olarak da adlandırılabilir. Büyük azı ve köpek dişleri arasında bulunur. Bu yerleşim düzeni insanlarda da tıpkı bu şekildedir. Üst çenede 6 ve alt çenede 4 olacak şekilde toplam 10 adet bulunur.
Köpek Dişi: En uzun ve en sivri dişler köpek dişleridir. Alt çenede 2 ve üst çenede 2 adet toplamda 4 adet köpek dişleri bulunur.
Kesici Dişler: en ön bölgede bulunan ve minik gözüken dişlerdir. Görevleri kesme işlemini yapmaktır. Alt çenede 6 ve üst çenede 6 olmak üzere toplamda 12 adet bulunur.
Yavru Kedilerin diş çıkartma süreçleri insanlarda olduğu gibi sancılı geçebilir. Üstelik onlarında tıpkı bebekler gibi sorunlarını anlatamadıklarını düşününce, hangi gelişim aşamasında ve neye ihtiyaç duyduğu gibi durumları insanların izleyip desteklemesi gerekir. Yavru kedilerin dişleri çıkarken şu belirtiler gözlenir:
Yavru kedilerde diş çıkarma sürecinde en sık karşılaşılan belirtilerdir. Çoğu zaman endişe etmeye gerek olmaz. Çünkü bunlar büyüme sürecinin temel bir parçasıdır. Yine de neye ihtiyacı olduğunu bilmek ve destek olmak onlara güven verir.
Genellikle Yavru kedilerin dişleri 3 haftalık olmasıyla birlikte çıkan bebek dişlerinde başlar. 8 ay ya da 1 yıllık olduğunda tamamlanan azı dişlerinin yerleşmeyi bitirmesine kadar devam eder. Çünkü dişler sallanarak dökülür ve bu durum onlarda kaşıntıya neden olur. Minik dostlar patileri ile dişlerini kaşıyamadıkları için sahiplerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Diş kaşıyıcı ile yardımda bulunmak onları fazlasıyla rahatlatır ve sinirlilik hallerini azaltır.
Yavru kedilerin dişleri, yaş ve kuru mama ile beslenmeleri den dolayı çürüyebilir ya da tartar oluşabilir. Diş Bakımı açısından biraz zorlayıcı olabilirler. Ancak yine de sahiplerinin ihmal etmemesi gerekir. Yavru kedilerin diş Bakımı için yapılabilecekler aşağıdaki gibi olmalıdır:
Yavru kedilerinde yetişkin kedilerinde dişleri diğer canlılar gibi çürüyebilir. Yedikleri mama kalitesi ve diş fırçalama rutinleri dişlerinin sağlık durumunu etkiler. Yavru kedilerin dişleri kolay kolay çürümez. 6 aylık olduktan sonra çıkan daimi dişlerde ise kırılma gibi yaygın bir diş sorunu gözlenebilir. Bunun dışında Kedilerin en büyük ağız sağlığı sorunları arasında diş eti tartarı, diş eti İltihabı ve çekilmesi 1. Sıralarda yer alır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Parazit Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?