İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerin Gelişimi & 3-6 Aylık Yavru Kedilerde Gelişim

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-01-2022

Yavru Kedilerin Gelişimi & 3-6 Aylık Yavru Kedilerde Gelişim

Yavru kedilerin gelişimi özellikle ilk 3 ila 6 ay arasında daha hızlı ilerlemektedir. Yavru kedilerin gelişimi ilk 3-6 arasında mucizevî şekilde gerçekleşir ve kedi sahipleri bu ilerlemeye şahitlik eder. Bir kedi doğduğunda önce kulakları ve gözleri açılır. Ardından dişleri çıkmaya başlar ve süt emmeyi bırakır. Katı kedi mamasına başlar. Bu süreç her kediye göre farklılık gösterir. Bunun gibi yavru kedilerin gelişimi için önemli adımlar ilk birkaç ay içinde meydana gelir. Bu durum beraberinde önemli bir sorumluluğu da gerektirmektedir. Yavrunun sağlıklı bir şekilde gelişmesi önemlidir. Yavru kediye ilk birkaç ay ne kadar iyi bakılırsa, o kadar sağlıklı bir hayat sürmeleri sağlanır.

Yavru Kedilerin Gelişimi

  • Fiziksel Yapı

3 ila 6 ay arasında, kedilerin vücut hatları belirginleşir. Bu dönem yavru kedinin kaslı bir yapıya sahip olacağı ve yuvarlak bir göbekten, genç ve zayıf bir genç kediye geçecekleri zamandır.

  • Gözler

Kediler 3 aylık olduğunda gözlerini rengini almış ve tamamen gelişmiş olurlar. Kedilerin gözleri doğumdan bir süre sonra açılır. Gözleri açıldığında mavi renkli olur. Fakat bu durum kısa süre içinde değişim gösterir. Yavru kedilerin kalıcı mavi renklere sahip olması genleri ile ilgilidir. Yavru kedi bu gene sahip değilse zamanla yetişkin bir göz rengine sahip olur.

  • Dişler

3 aylık bir kedi, tüm süt dişlerini geliştirmeye ve diş dökmeye başlar. 6 aylık olduklarında tüm süt dişleri dökülmemişse veteriner hekim tarafından çekilmelidir.

Yavru Kedilerde Davranışsal Gelişim

  • Sosyalleşme: Yavru kediler diğer hayvanlara yaklaşma konusunda daha cesur olurlar. Bu dönemde kedinizin karakterinin gelişmeye başladığını görebilirsiniz. Doğum sonrası kardeşi ve annesiyle sosyalleşen yavru kediler, ilk üç ayın ardından sosyalleşmenin de karşılığını alacaktır.
  • Uyku düzeni: Yavru kediler doğumlarının ardından sık sık uyurlar. Büyümeye başladıklarında uykuya ayırdıkları zaman da azalır. Uyumak yerine oyun oynamaya ve keşifler yapmaya başlarlar.
  • Çiğneme ve ısırma: Bu dönemde yavru kedilerin dişleri çıktığı için çiğnemeye ve ısırmaya daha meyilli olurlar. Yavru kediler oyuncakları, evdeki mobilyaları ve hatta kendileri için tehlikeli olabilecek eşyaları da ısırır.
  • Cinsel olgunlaşma: Kediler 6 aylık olduklarında cinsel olgunluğa erişirler. Cinsel olgunluk kediden kediye farklılık gösterir.

Yavru Kedilerde Sağlık ve Bakım

  1. Parazitler: Parazit önleyici ilaçlar yavru kediler yeterince büyüdüğünde takviye olarak verir. Bunu iç ve dış parazitler olarak düşünebilirsiniz. İlk veteriner ziyaretinizde kurtlar, keneler, bağırsak kurtları ve pireler için önlem almayı ihmal etmemelisiniz.
  1. Beslenme: 3 ila 6 aylık kediler gıda gereksinimlerini karşılayacak özel formüle edilen mamalar ile beslenmelidir. Yaklaşık 9 ila 12 aylık olana kadar bu mamalar ile beslenmeleri gerekir. Kediniz 6 aylık olduğunda fazla kilo almaya başladıysa kalori miktarının düzenlemesi gerekir. Kedinizin beslenme planını düzenlemek için mamaların ambalajında yazan kurallara uymalısınız.
  2. Kısırlaştırma: Ortalama 6 ila 7 aylık kedilere kısırlaştırma operasyonu yapılır. Bu ameliyat sayesinde dişi ve erkek kedilerdeki üreme organları alınır. Bu organların çıkarılması ile cinsel hormonlar daha az üretilir.

Yavru Kedilerde Aşılama

Yavru kediler 3 ila 6 aylık süreçlerinde, ilk veteriner ziyaretlerini yapmış olmalıdır. İlk parazit aşılarının 2 aylıkken yapılmış olması gerekir. Fakat günden güne büyüyen ve gelişen kedilerin ihtiyaçları da artacaktır. İlk aşıdan 3-4 hafta sonra ya da 3 aylık olduklarında ikinci parazit aşılarının olması gerekir. Ortalama 1 ay sonra ise kuduz aşısı ve karma aşılarının yapılması gerekir. 3 ay boyunca veteriner hekiminiz yavru kedinizin ihtiyaç duyacağı diğer aşı seçeneklerini size sunar. Aşıların uygulandığı ilk yıl daha etkili olabilmeleri adına güçlendiriciler kullanılabilir. Aşılar yavru kedinizin sağlıklı olabilmesi için oldukça önemlidir ve ihmal edilmemelidir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar