By melissa1 | 11-01-2022
Yavru köpeğim mama yemiyor? Bizim gibi tıpkı köpeklerin de zaman zaman iştahsız, halsiz olmaları mümkün. Fakat bu durum bizim düşündüğümüzden daha yaygın ve ciddi bir hal alabilir. Köpeklerde beslenme düzeni düzenli olmalı ve mamalarının sürekli değiştirilmesi gerekiyor. Böylece iştahlı köpek daha sağlıklı, hastalıklara karşı bağışıklığı güçlü ve hareketli olacaktır. Aksi bir durum söz konusu ise köpeğinizin bağışıklığının zayıflamasına yol açar. 2 gün üst üste köpeğinizin mama kabının başına gidip yememesinin ya da hiç yerinden kalkmak istemiyorsa bir sorun olabilir. Yavru köpeklerde yeme bozukluğu, köpeğim mama yemiyor ne yapmalısınız gelin bunlara bakalım….
Yeni sahiplendiğiniz yavru köpeğiniz kuru mama yemiyorsa bu sütten yeni kesildiği için mamanın tadına alışamadığından kaynaklanır. Yavru köpekler ne kadar aç kalır? Bu 12 saatten fazla uzun sürmemelidir. Çünkü yavruların henüz gelişme aşamasında olması başlarda az ve sık yemek yemesi gerekir. Küçük köpek ırklarının öğün atlaması, uzun süre yemek yememesi kan şekerinin düşmesine ve ciddi sağlık sorunlarına kadar yol açar.
Köpeklerde iştahsızlık 2 şekildedir. Birincisi; Kronik yani sürekli yemek yemeyi reddetmesi. Bu köpeklerde anoreksi teşhisinin konulması ihtimalini arttırır. İkincisi de köpek mama yemeyi istiyor fakat kuru mamayı çiğneyememesi, yutamadığı için yemeyi istememesine yol açar. İştahı yerinde olan bir köpeğin bir anda yemeyi bırakması ise altta yatan bir hastalığın habercisidir.
Sütten kesilen yavru köpeğin düzenli beslenmesi uzun süre aç kalması engellenmelidir. Köpeğin aniden yemek yemesi bırakması ya da köpeğin bir avuç mama yemesinin pek çok nedeni vardır. Köpekler mamayı sevdirmenin çeşitli yolları vardır. Unutmayın yavru köpekler, tıpkı bebekler gibi onlara nasıl yaklaştığınız çok önemlidir.
Aşağıda yavru köpeğim mama yemiyor, diyenler için birkaç neden sıraladık. Yavru köpeklerde mama yemeyi istememe yaygın nedenleri:
Yavru köpekler alıştıkları ve tadını beğendikleri yiyeceklere yemeye bayılırlar. Yalnızca canları neyi istiyorsa onu yemeye alışan bir köpek şımarıklığa vuracak ve yemek yemeyerek eylem planı gerçekleştirecektir. Siz köpeğinize istediğini verene kadar direnmeye devam eder. Bu yüzden yavrunun maması değiştirilebilir, kuru mamayı çiğneyemiyorsa biraz ıslatarak ona verilmelidir.
Köpekler stres ve kaygı verici durumlardan çok etkilenirler. Etkilenmeleri dahilinde ise yemeden kesilmesi, iştahsız olması mümkün. Yavru köpeğinizle daha az ilgileniyor, sürekli evde bırakırsanız size küserek mama yemek istemez.
Evde başka bir evcil hayvanın varlığı köpeğinizin kıskanmasına ve sizi paylaşmak istememesinden kaynaklı üzülmesine neden olur.
Sürekli yabancı misafirlerin eve gelmesi kalabalık sevmeyen bir köpek için strese neden olur. Ev içinde yüksek, gürültülü sesler yine köpeğin kaygı yaşamasına bağlı olarak iştahının kesilmesine yol açaçaktır.
Yaz aylarında bazı köpekler aşırı sıcaklara dayanamaz. Bu da yavrunuzun sıcağa maruz kalmasından dolayı stresten iştahının kesilmesine de neden olur. Bunun önüne geçmeniz için yaz aylarında köpek serinletme yollarını yazdığımız makalemizi okumanızı tavsiye ederim.
Yavru köpekler 2 haftalık olduklarında diş çıkarmaya başlar. 2 aylık olana kadar sadece anne sütü emecekleri için sorun yaşamazlar. Fakat köpeklerin diş çıkarma süreci 10 hafta olana kadar devam eder. Sütten kesilen köpekler kuru mamaya başladıklarında yemekte zorlanırlar. Diş etlerinde şişme, ağrı gibi nedenlerden dolayı kuru mamayı çiğneyemez. Alternatif yaş mama, konserve mama ve kuru mamasını biraz su ile yumuşatıp verirseniz daha kolay yemesini sağlarsınız.
Bazı köpekler sürekli aynı yiyeceklerden sıkılırlar. İlk başta büyük bir iştahla yedikleri mama bir süre sonra aynı tadı vermez. Ya da aynı mama içeriğinde birtakım değişikler yaparak köpeğin tadını beğenmemesine neden olur. Köpeğin mamaya ilgisini kaybetmemesi için bazı öğünlerine yaş mama, konserve mama ekleyerek farklı tatlar almasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca köpekler için evde kemik şeklinde dev kurabiyeler yaparak hem görüntüsüyle ilgisini çekmek hem de tadıyla ona sağlıklı kurabiyeler yedirebilirsiniz.
Sık görülen bazı köpek hastalıkları yavrunuzun iştahını da neşesini de olumsuz etkiler. Köpeklerde grip, nezle, depresyon, ateş, kusma, kabızlık, ishal gibi sık görülen sağlık sorunlarından birine yakalanan yavrunuzun yemek istemez. Tedavisi mümkün olmayan hayati tehdit edici hastalıklardan olan, parvovirüs, gençlik hastalığa köpeklerde sık görülen iştah bozukluğuna neden olur.
Yukarıda belirttiğimiz hastalıklardan birine yakalanan köpeğin tedavi sürecinde kullandığı birtakım ilaçların yan etkisinden kaynaklı iştahında azalma ya da yemek istememesi görülür. Eğer uzun sürüyorsa veteriner hekiminize götürmeniz iyi olacaktır.
Yavru köpekler 45 günlük gelişimini tamamladıklarında aşılarını olmaya başlar. Aşı yapıldıktan 48 saat içinde köpeğinizin bazı yan etkiler görmesi muhtemeldir. Bu süre boyunca köpekte iştah bozukluğu, ateş, halsizlik gibi belirtiler görülür. Eğer uzun sürüyorsa veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekir.
Köpeğinizin aşırı su içmesi köpeklerde polidipsi durumuna işarettir. Polidipsi köpeklerde sürekli su içme hissi verir. Aşırı su tüketimine neden olan altta yatan bir sağlık sorunudur. Bu süreçte yavru köpeğim mama yemiyor, sürekli su içiyor diyorsanız eğer olası hastalıklar şunlar; Diyabet, karaciğer yağlanması, böbrek hastalıkları, enfeksiyon ve rahim iltihaplanması sorunları yavrunuzun yemesini etkiler.
Köpeğinizin mamasını yememesi sizde endişe uyandırması gayet normal bir durumdur. Öncelikle köpeğinizin yemek yemesi 2 günden fazla sürdüyse veteriner hekiminize götürmelisiniz. Fiziksel muayene yapan veteriner hekiminiz köpeğin herhangi bir hastalığa yatkınlığı var mı, ona bakacaktır. Köpeğiniz stres gibi psikolojik sebeplerde dolayı yemek yemiyorsa eğer veteriner hekiminin vereceği önerileri deneyebilirsiniz. Bizlerde aşağıda veteriner hekimlerinde önerebileceği birkaç yöntemden bahsettik. Bu aşamaları deneyerek mama yemesini sağlayabilirsiniz.
Köpeğin mama dolu kabını sürekli ulaştığı yerde bırakmayın. Bu onların sürekli mama yemesine neden olacağı için uzun bir süre yememesini sağlar. Düzgün bir beslenme programı sağlayarak köpeğinizin mamasını belirli zamanlarda yemesini sağlamalısınız.