İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Eğitiminiz Nasıl Olmalı?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-04-2020

Yavru Köpek Eğitiminiz Nasıl Olmalı?

Yavru Köpek Eğitiminiz Nasıl Olmalı?

Sevimli yavru köpeğinizin ev eğitimi tutarlılık ve sabır gerektiren bir durumdur. Eğitimdeki asıl amacınızın iyi alışkanlıklar aşılamak ve sevimli yeni üyenizle sevgi dolu bir bağ kurmaktır.

Bir köpeğin eğitilmesi ortalama 4-6 ayı bulmaktadır. Ancak bazı yavrularda bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Yavrunuzun büyüklüğü de bu durumu belirleyici olabilir. Örneğin daha küçük ırklar daha küçük mesaneye ve daha yüksek metabolizmaya sahiptir, dışarıda daha fazla gezmesini gerektirir. Yavru köpeğinizin önceki yaşam koşulları da başka bir belirleyici etkendir. Yavru köpeğinizin eğitiminde istediklerinizin olmasını istiyorsanız daha önceki alışkanlıklarını unutma konusunda ona yardımcı olmalısınız.

Eğitim antrenmanların da bazen yavru köpeğiniz sizi dinlemeyebilir, istemediğiniz davranışları sergileyebilir bu durum karşısında gayet sabırlı olun, endişelenmeyin ve ona asla kızmayın. Eğitim antrenmanların da sürekli ona ödül vermeyi unutmayın. Ödül yöntemi minik üyenizin hoşuna gidecek ve sizin isteklerinize olumlu yanıt verecektir.

Ev Eğitimlerine Ne Zaman Başlamalıyız?

Uzmanlar, 12 ile 16 haftalıkken köpeğinizin ev eğitimine başlamanızı tavsiye ediyor. Bu noktada evcil hayvan sahibinin mesane ve bağırsak hareketlerini kontrol etmesi gerekiyor.

Köpeğinizi eve getirdiğinizde 12 haftalıktan büyük ise ve bir kafeste (atıklarını yiyorsa) ortadan kaldırıyorsa ev eğitimi daha fazla uzayabilir. Bu durum karşısında gayet sabırlı olmalısınız. Bağırmak ve kızmak hiçbir çözüm üretmeyecektir. Ona bu davranışını unutturmanız gerekiyor ve ödül sistemi ile bu süreyi kısaltabilirsiniz.

Köpeğinizin Ev Eğitimi Adımları Nasıl Olmalı?

Uzmanlar ailenizin sevimli üyesini bir odada veya tanımlanmış bir yerde onu sınırlandırmanızı ister. Minik yavrunuz tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkmayı öğrendiğinde, ona yavaş yavaş evde özgürce dolaşmasına izin vermenizi tavsiye ederler.

Detaylı eğitimler için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  • Sevimli köpeğinizi düzenli bir beslenme programında tutun
  • Sabah ilk işiniz olarak köpeğinizi tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarın, daha sonra 30 dakika veya 60 dakika da bir dışarı çıkarmalısınız. Ayrıca yemeklerden veya uykusundan uyandığında onu daima dışarı çıkarmalısınız. Akşam son dışarı çıkardığınızda kakasını yaptığından emin olsun.
  • Kakası için daha önce kakasını yaptığı yerlere götürün, kokusu onu çekecek ve psikolojik olarak daha kolay kaka yapmasını sağlayacaktır.
  • Tuvalet eğitimi alana kadar onun yanında olmalısınız.
  • Köpeğiniz dışarı çıkardığınızda tuvaletini yaptığında onu sevin ve ona bir ödül verin. Birlikte sevgi dolu bir yürüyüş yapmak onun için en büyük ödül olacaktır.

Yavru Köpeğiniz İçin Sandık Kullanma Nasıl Olmalıdır?

Bir sandık eğitimi yavru köpeğiniz için kısa vadede iyi bir fikir olabilir. Ona sürekli göz kulak olmanıza ve sandığı açıp dışarı çıkana kadar tuvaleti tutmasına yardımcı olacaktır.

Sandık kullanmak için önemli birkaç kuralı da atlamamalısınız;

  • Yavru köpeğinizin ayakta durması, dönmesi ve uzanması için yeterince büyük olduğundan emin olmalısınız. Köpeğiniz için tercih ettiğiniz ufak sandıklar ona daha çok ceza gibi gelebilir. Buda psikolojik açıdan hiç önerdiğimiz bir durum değildir.
  • Sandığı bir seferde iki saatten fazla kullanıyorsanız, köpeğiniz için sandığınızda temiz su olduğundan emin olun.
  • Ev eğitimi sırasında evde olamıyorsanız, ilk 8 ay boyunca köpeğinizle ilgilenecek birinin olması gerektiğini unutmayın.
  • Eğer köpeğiniz kakasını ortadan kaldırıyorsa, bir sandık kullanmayın. Köpeğinizin bu davranışının birkaç sebebi olabilir, daha önce yaşamış olduğu ortamdan kötü alışkanlıklar getirmiş olabilir, çok fazla dışarı çıkmıyor olabilir.

Köpeğinizin Tuvalet İhtiyacının Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Sızıntı var ise, çember çiziyorsa, etrafını sürekli kokluyorsa, havlama veya kapıya pati atıyorsa tuvalete gitmesi gerektiğinin işaretleridir. Onu hemen dışarı çıkarıp tuvalet ihtiyacını gidermelisiniz.

Eğitimi verdiğiniz zamanlarda ufak tefek aksilikler olabilir.

Bir yaşına kadar olan köpek yavrularında kaza olması yaygındır. Hata nedenleri eksik ev eğitiminden ve köpek yavrusunun ortam değişikline bağlı olabilir. Yavru köpeğinizin bir hatası olduğunda sabırlı olun, ona kızmak veya bağırmak size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Eğitime kaldığınız yerden pozitif bir şekilde devam edin.

Yavru Köpek Eğitiminde Yapılması ve Yapılmaması Gereken Davranışlar

  • Yavru köpeğinize “hayır” kelimesini öğretmelisiniz, o bir hata yaptığında ona şiddetli bir tepki vermektense hayır-hayır diyerek tepki verdiğinizde sizi anlayacaktır.
  • Onu hareket halinde bir hata yaparken yakaladığınızda yüksek ses verecek şekilde alkışlayın böylece kabul edilemez bir hata yaptığını anlayabilir.
  • Köpeğiniz sizin hoşunuza gidecek bir hareket veya davranış yaptığında onu ödüllendirmeyi unutmayın. Ödül almak hoşuna gidecek ve o hareketleri sürekli tekrar edecektir.
  • Yavru köpeğinize bağırmak veya onu itmek bir çözüm değildir çünkü yavru köpekler sizin sinirlenmenizi yaptığı hataya bağlamazlar.
  • Yavru köpeğinizle daha fazla vakit geçirmek ve onunla dışarıda yürüyüşler yapmak ev eğitimi sırasında hataları en aza indirir.
  • Eğer yavru köpeğiniz eve tuvaletini yaptıysa onu aynı noktaya çekebilecek kokuları en aza indirmek için amonyak bazlı bir temizleyici ile o alanı temizlemelisiniz.

Unutmayalım ki onlar bizim en sadık dostlarımızdır ve asla kin gütmezler. Onlara karşı sabırlı olun, onlar size karşı sürekli sevgi içerisindedirler.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar