By melissa1 | 23-04-2020
Sevimli yavru köpeğinizin ev eğitimi tutarlılık ve sabır gerektiren bir durumdur. Eğitimdeki asıl amacınızın iyi alışkanlıklar aşılamak ve sevimli yeni üyenizle sevgi dolu bir bağ kurmaktır.
Bir köpeğin eğitilmesi ortalama 4-6 ayı bulmaktadır. Ancak bazı yavrularda bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Yavrunuzun büyüklüğü de bu durumu belirleyici olabilir. Örneğin daha küçük ırklar daha küçük mesaneye ve daha yüksek metabolizmaya sahiptir, dışarıda daha fazla gezmesini gerektirir. Yavru köpeğinizin önceki yaşam koşulları da başka bir belirleyici etkendir. Yavru köpeğinizin eğitiminde istediklerinizin olmasını istiyorsanız daha önceki alışkanlıklarını unutma konusunda ona yardımcı olmalısınız.
Eğitim antrenmanların da bazen yavru köpeğiniz sizi dinlemeyebilir, istemediğiniz davranışları sergileyebilir bu durum karşısında gayet sabırlı olun, endişelenmeyin ve ona asla kızmayın. Eğitim antrenmanların da sürekli ona ödül vermeyi unutmayın. Ödül yöntemi minik üyenizin hoşuna gidecek ve sizin isteklerinize olumlu yanıt verecektir.
Uzmanlar, 12 ile 16 haftalıkken köpeğinizin ev eğitimine başlamanızı tavsiye ediyor. Bu noktada evcil hayvan sahibinin mesane ve bağırsak hareketlerini kontrol etmesi gerekiyor.
Köpeğinizi eve getirdiğinizde 12 haftalıktan büyük ise ve bir kafeste (atıklarını yiyorsa) ortadan kaldırıyorsa ev eğitimi daha fazla uzayabilir. Bu durum karşısında gayet sabırlı olmalısınız. Bağırmak ve kızmak hiçbir çözüm üretmeyecektir. Ona bu davranışını unutturmanız gerekiyor ve ödül sistemi ile bu süreyi kısaltabilirsiniz.
Uzmanlar ailenizin sevimli üyesini bir odada veya tanımlanmış bir yerde onu sınırlandırmanızı ister. Minik yavrunuz tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkmayı öğrendiğinde, ona yavaş yavaş evde özgürce dolaşmasına izin vermenizi tavsiye ederler.
Detaylı eğitimler için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
Bir sandık eğitimi yavru köpeğiniz için kısa vadede iyi bir fikir olabilir. Ona sürekli göz kulak olmanıza ve sandığı açıp dışarı çıkana kadar tuvaleti tutmasına yardımcı olacaktır.
Sandık kullanmak için önemli birkaç kuralı da atlamamalısınız;
Sızıntı var ise, çember çiziyorsa, etrafını sürekli kokluyorsa, havlama veya kapıya pati atıyorsa tuvalete gitmesi gerektiğinin işaretleridir. Onu hemen dışarı çıkarıp tuvalet ihtiyacını gidermelisiniz.
Eğitimi verdiğiniz zamanlarda ufak tefek aksilikler olabilir.
Bir yaşına kadar olan köpek yavrularında kaza olması yaygındır. Hata nedenleri eksik ev eğitiminden ve köpek yavrusunun ortam değişikline bağlı olabilir. Yavru köpeğinizin bir hatası olduğunda sabırlı olun, ona kızmak veya bağırmak size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Eğitime kaldığınız yerden pozitif bir şekilde devam edin.
Unutmayalım ki onlar bizim en sadık dostlarımızdır ve asla kin gütmezler. Onlara karşı sabırlı olun, onlar size karşı sürekli sevgi içerisindedirler.