İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Seçimi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-05-2021

Yavru Köpek Seçimi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yavru köpek seçimi yaparken köpeğin ırkı, özellikleri ve sağlık durumunu bilmelisiniz. Avrupa'da yaşayan ve köpek beslemek isteyen pet severler, genellikle bu isteklerini yetiştirici olan köpek kulüplerinden sahiplenerek karşılamaktadır. Bu köpek kulüpleri yavru köpeklerin soy ağaçlarını tutmaktadır. Şuanda e devlette olan bizim soy ağacımız gibi, anne, babaları ve ataları hepsi kayıt altında tutulmaktadır. Genellikle ülkemizde köpek sahiplenmek isteyen adaylar çevresinde köpeği doğum yapacak yakınlarından yavru köpek sahiplenmek ister. Bunun yani sıra birkaç yıl öncesine kadar, bazı büyük kentlerde serece belgeleri olan ve aşıları tam bir şekilde yapılmış köpekleri ithal eden bir piyasa mevcut. Biraz pahalı olmakla birlikte, köpek severler sağlıklı köpekleri satın alabiliyordu. Günümüzde bu yöntem dışında Polonya, Romanya, Macaristan, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden yavru köpek getirilmektedir. Getirilen bu köpekler ülkemizde satılmaktadır. Genellikle bu köpeklerin serece belgesi yoktur.

Yavru Köpek Seçimi

Anne ve babaları belli olmayan bu yavruların pet karneleri yoktur, aşıları yapılmamıştır. Türkiye'ye geldikten sonra veteriner hekimler tarafından çıkarılmaktadır. Yavrular 60 günlük olmadan annelerinden ayrılmaktadır. Bunun nedeni ise bu işi ticari olarak yapanlar; mama masrafından kısmak için yavruları erken zamanda annelerinden ayırmaktadır. 60 günlük olmadan yolculuğa çıkmak zorunda kalmışlardır. Yavrular anne sütünden erken ayrıldıklarında bağışıklık sistemi çöker ve bazı hastalıklara yakalanma olasılığı var. Bu yüzden kesinlikle 60 günlük olmadan herhangi bir yavruyu almamamız lazım. Hayvan satan mağazaları da iki gruba ayırabiliriz.

Yavru Köpek Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hayvan satan canlı pet shop mağazalarını ikiye ayırmamız gerekecektir. Bunların bir bölümü işini ciddiyet ile yapıp hayvan sağlığına önem veren pet shop mağazalarıdır. Bu mağazalar genellikle yavrularına iyi bakar ve temiz bir ortamda yaşamalarını sağlarlar. Bazı canlı pet shop mağazaları ise yavrunun sağlığını umursamazlar ve aç, susuz ve soğuk bir ortamda bakarlar. Toplu bir şekilde kötü ortamda kafes içerisinde tutarlar. Anne sütünü zaten yeterince emmemiş, gelişmemiş bu yavruların yarısı yollarda gelirken ölmekte, sağ kalanların da büyük bölümü satıldıktan sonra hastalanıp ölmektedir. Bakmak istediğiniz köpeğin cinsini tespit ederken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini bundan önceki bölümlerde belirtmiştik. Hayvan satan mağazalardan alacağınız yavru köpek konusunda dikkat etmeniz gereken konuları da sıralayalım:

Köpek alacağınız mağazanın temiz ve sağlıklı olmasına özen gösterin. Sağlıklı ve hasta hayvanlar ayni kafeste bekletiliyorsa, sakıncalıdır. Sağlam hayvanlar da bir süre sonra hasta olabilirler. Alacağınız köpeğin 2 ay anne sütü emmiş olmasına özellikle dikkat edin. Bu süreden daha az emzirilen yavrularda kalsiyum eksikliğinden ileri gelen raşitizm hastalığı meydana gelmektedir. Raşitik bir köpek gelişme devresinde vücut ağırlaştıkça ayağa kalkamaz.

Bacaklar eğri, hatta çok hafif çarpmalarda kemikleri kırılır. böyle bir köpek yavrusu almışsanız, veterinerler kalsiyum hapları vitamin ve minerallerle bunu tedavi eder. Sağlıksız hayvan huzursuz görünümünden ayırt ediliyor. Çvresiyle ilgilenmeden köşesinde bitkin oturur. Tüyleri karışık ve mattır. Hastalığın tipine göre ishal, kusma, burun ve kulak akıntısı, öksürük ve kötü koku gibi belirtilere rastlanır. Bu nedenle size önerimiz: Güvendiğiniz bir mağazadan, veteriner kontrolünden geçmiş, aşıları düzenli yapılmış bir yavru köpek seçmenizdir. Ayrıca yavruyu veterinere göstereceğinizi, durumunu öğrendikten sonra satın almak istediğinizi de özellikle belirtiniz.

Yavru Köpek Seçimi Köpeğinizin Karakterini Belirleyin

Yukarda anlattıklarımız hayvan satan mağazalardan alışverişlerinizde dikkat etmeniz gerekenlerdi. Eğer yavruyu bir aile ortamından seçecekseniz, bu konuda söyleyebileceklerimiz ise şunlar: Yavrular, henüz aile ortamında, anneleri ve kardeşleriyle oynarken bile, kendilerini belli ederler. Sessiz sedasız, biraz utangaç bir köpek istiyorsanız, o zaman yanına yaklaşan yabancıdan ürkerek, en köşeye çekileni seçin. Ama unutmayın, bu köpek büyüse de her zaman biraz utangaç ve çekingen kalacaktır. Eğer atılgan karaktere sahip olan bir köpek istiyorsanız, o zaman da karşılaştığı yenilikleri araştıran, meraklı meraklı gelen yabancının elini kemirip, onu tanımaya çalışan yavruyu seçin. Bunun dışında, bedensel özellikleri de çok önemlidir.

En zayıf ve en küçük yavru olduğu halde, karnı en şişkin olanlarda bağırsak kurdu çoktur ve çok uğraştırıcı olurlar. Ama buna rağmen, onu da sağlıklı bir köpeğe dönüştürmek mümkündür. Çarpık bacaklar ve eti eşit biçimde dağılmamış olan vücut parçaları, kalıtsal, bir cins özelliği oluyor. Bu durumda son sözü uzman bir veteriner hekim söyleyebilir. Ama o da her zaman kesin bir şey söyleyemez. Ancak kesin olarak şunu söyleyebiliriz. Sürekli yorgun duran, çok az oynayan veya hiç oynamayan şişkin göbekli, mat tüylü, mat gözlü köpek yavrularından kaçının. Tüm bunlardan sonra, hangi cins olursa olsun, sağlıklı bir köpeğin dış görünüşünde şu özelliklere dikkat etmelisiniz.

Köpeğin Kafa Özellikleri

Kulaklar biçimli, içi temiz ve akıntı yoktur. Üst yüzeyinde bit, pire, kene gibi parazitler bulunmaz. Gözler iri ve parlaktır, akıntı ve çapak yoktur.

Ağız içi pembe ve kötü koku yoktur. Dil açık kırmızı, dişler düzgün ve beyaz olup, diş taşı yoktur. Burun daima nemli, akıntı ve kötü koku yoktur.

Köpeğin Gövde Bölümü:

Kıllar muntazam ve parlaktır. Derinin üzerinde yaralar ve kılları dökülmüş çıplak bölgeler olmaz. Kılların aralarında pire, bit, kene gibi parazitler yoktur. Hayvanın gövdesini sıvazladığınızda elinize şişlikler gelmez. Hayvanın anüsü temiz ve normaldir. Tüylere bulaşmış dışkı lekeleri ve solucan, tenya gibi parazitler görülmemektedir.

Köpeğin Ayak Kısmı:

Bacak kemikleri düzgün veya cinsinin bacak şekline uygundur. Tırnaklar normal uzunlukta ve tırnak araları temizdir. Ayak tabanları normal bir görünümde olup kabuklanma ve yara yoktur. Bacaklar elle sıvazlandığında yavruda acı belirtisine rastlanmaz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar