İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-01-2022

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Yavru köpeklerde diş çıkarma zamanı geldiğinde ısırma ve çiğnemeye daha yatkındır. Bebeklerin diş çıkarma süreci aynı şekilde yavru köpeklerde de görülür. Yavrunuz bu süreçte evdeki her şeyi kemirmeye başlayacaktır. Dişsiz olarak doğan yavrular 2 haftadan sonra yavaş yavaş süt dişleri çıkmaya başlar. Bu aşamada köpeğiniz keyifsiz, sinirli ve stresli olabilir. Sizi dinlemezler. Daha fazla yaramazlık yapmaya başlarlar. Bu noktada sabırlı olmanızı diliyoruz. Aksi takdirde yavru köpeğiniz sizden korkup uzaklaşır. Evdeki eşyalara zarar vermemesi için köpeğinize yumuşak çiğneme oyuncağı almalısınız.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar

Köpeğinizin ırk özelliklerine göre bu süre değişiklik gösterir. Genellikle köpeklerde diş çıkarma zamanı 2 - 4 haftalık olduklarında başlar. 10 haftalık olana kadar dişler çıkmaya devam eder. Köpeklerde diş değişimi sırasında ağrı kaçınılmaz. Bu aşamada iş size düşmektedir. Köpeğinizin rahat etmesi ve bu süreci en az stresle atlatması için yanından ayrılmayın. İlk önce sivri dişleri çıkmaya başlar.  Daha sonra köpek dişleri ve en son azı dişleri çıkar. Böylece 28 diş tamamlanır. Bundan sonraki süreçte köpeğinizin ilk başta çıkan bebeklik (geçici dişler) dişleri düşerek yerini kalıcı yetişkin dişlere bırakacaktır. Sağlık sorunu olmayan ırka bağlı genetik diş problemleri bulunmayan köpeklerde kalıcı dişler 42 tane olacaktır. 10 haftalık olduklarında artık kalıcı dişlere sahip diş değişim sürecini atlatmış olurlar.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Her hayvan sahibinin merak ettiği konulardan biri yavru köpeğimin diş çıkardığını nasıl anlarım? Köpeklerde diş çıkarma sırasında gösterdiği davranışlarından diş çıkardığını anlamak kolay olmaz. İlk defa köpek sahiplenme yapanlar için geçerlidir. Köpeklerle ilgi bilgi sahibi olan kişilerin yavruların ne zaman diş çıkaracağını bilir. Diş çıkaran yavru köpeklerin gösterdiği işaretler:

  • Aşırı salya üretmeleri. Bunun nedeni dişlerin çıkma aşamasında etlerinin ağrımasından kaynaklıdır.
  • Doğuştan her köpeğin sergilediği birtakım içgüdüler vardır. Bunlar kemirme, ısırma ve çiğneme davranışlarıdır. Bu davranışlarda normal olarak karşılanır. Ancak diş çıkarma sırasında daha sık yapmaktadırlar.
  • Ağrılarının hafiflemesi ve yeni çıkan dişlerinin kullanması için çiğneme davranışını sıkça yaparlar.
  • Rahatsızlıklarından dolayı mızmızlanmalar çok sık görülür.
  • Yemek yemeyi reddetme. Ya da daha yavaş yemek yemeleri diş çıkardıkları için hassasiyetten dolayı yapmaktadırlar.
  • Yavru köpeklerde diş etlerinin şişmesi, kanaması diş çıkarma sırasında yaşanması az miktarda ise normaldir. Fakat yine de ağız kontrolü yaparak veteriner hekiminize göstermeniz iyi olacaktır.
  • Köpeklerde diş değişimi döneminde az miktarda kan görülmesi normaldir. Çiğneme oyuncaklarında kan görmeniz sizi hemen korkutmasın! Eğer yoğun bir kanama görürseniz vakit kaybetmeden iyi bir veteriner hekim ile görüşün.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Aşamaları

İnsanlardaki gibi köpeklerin diş çıkarma süreci uzun sürmez. Önce süt dişlerini çıkaran yavru köpekler sonrasında bu dişlerin dökülerek yetişkin kalıcı dişlerine kavuşurlar.

Köpekler 2-4 haftalık olduklarında:  Anne sütü emmeye devam ederken bu aşamada ilk dişleri olan süt dişleri çıkmaya başlar.

Köpekler 5-7 haftalık olduklarında: Süt dişlerinin çıkması tamamlanır. Kalıcı sivri dişlerinin çıkması tamamlanır. Bu aşamada gördüğü her şeyi çiğnemeye çalışır. Dişlerinin kaşınmasından dolayı yumuşak köpek çiğneme oyuncakları alarak yavrunuzun diş gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Köpekler 12-16 haftalık olduklarında: Süt dişlerinin düşmesi ile kalıcı yetişkin dişlere kavuşur. Bu süreç ırka göre değişiklik gösterebilir. 

Yavru köpekler 6 aylık olduklarında tüm kalıcı dişlerini tamamlar.Günün sonunda, yeni köpeğinize verebileceğiniz en büyük hediye sevgi, dikkat ve sağlıklı bir doz sabırdır.

Yavru Köpeklerde Diş Ağrısı İçin Neler Yapılır?

Bu süreçte yavrunuzun dişleri için sağlıklı yumuşak çiğneme oyuncağı vermenizdir. Kong köpek oyuncakları yavrunuzun evdeki eşyalara zarar vermesini engeller.

Hangi köpek çiğneme oyuncakları diş çıkarma sırasında kullanılmalı? Klasik her köpek sahibi Kong alır. Fıstık ezmesiyle beraber Kong köpek oyuncağını kullanmanız yavrunuz için harika baştan çıkarıcı seçenektir. Yavrunuza güvenli çiğneme oyuncakları almalısınız. Örneğin kauçuk yapıda olan çiğneme oyuncakları daha uygun olur. Bunlara ek çiğneme çubukları da dişlerinin kaşınmasının ve çiğneme isteğine iyi gelecektir.

Yavru köpeğinize kesinlikle gerçek kemik vermeyiniz. Bu köpeğin boğazına takılmasına ve boğulmasına neden olur. Bunun yerine oyuncak kemik alarak  oynamasına izin vermeniz de etkili olacaktır.

Yavru Köpekler Diş Çıkarma Sırasında Nasıl Beslenmeli

2 aylıktan sonra köpekler kuru mama yemeye başlar. Bu diş çıkarma esnasında köpeğinizin aynı mama ile devam etmesinde sakınca yoktur. Ödül mamaları ile onlara ikramlar sunarak sağlıklı yiyecekler de verebilirsiniz. Kuru mamayı ısıramıyorlar az miktarda su ekleyerek mamanın yumuşamasını sağlayın. Aksi takdirde yavru köpek mamasını yerken acı çekecek ve yemeyi istemeyecektir.

Yavru Köpeğimin Dişini Fırçalamalı mıyım?

Köpeklerde ileriye dönük en yaygın sağlık sorunları arasında diş problemleri görülür. Bu yüzden küçük yaşlarda diş fırçalamaya alıştırmak en iyisidir. Yavru köpeğinizin ağzına uygun bir diş fırçası alın. Köpekler için özel üretilmiş diş macunu ile düzenli olarak haftada en az 2 kere yapmanız yeterli olacaktır. Fırçaya macunu sürdükten sonra köpeğinizin onu koklamasına izin verin. Köpek macunu yalayarak tadına bakacak ve onda bir sorun olmadığını anladığında size izin verecektir. İlk başlarda köpeğiniz bunu istemeyebilir. Oyunlar oynayarak ve izin verdiğinde davranışını överek yavaş yavaş zamanla alışır. Çoğu yavru köpek diş macununun tadına bayıldığı bu konuda sorun yaşamanız azdır.

Köpeklerde rutin düzenli diş bakımı sayesinde olası periodontal diş hastalıklarını önler. Böylece köpeğinizin mutlu, sağlıklı dişleri ile hayatlarını kolaylaştırmış olursunuz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar