By melissa1 | 08-01-2022
Yavru köpeklerin aşıları köpek sahiplerinin öncelikle yerine getirmesi sorumluluklardan biridir. Köpeklerin en kaliteli mamalar ile beslenmeleri ve keyifli olmaları için bol bol sevgi gösterilmelidir. Köpeklerin sağlıklı bir gelişim göstermeleri için tıpkı insanlar gibi aşılanmaları gerekmektedir.
Köpeklerin ırkları farklı olsa da yavruluk dönemleri ortalama 1 yıl sürer. Bu zaman içerisinde sağlıklı olabilmeleri için gerekli aşılarının yapılması gerekir. Köpeklerde aşılama aksatılmaması gereken bir konudur. Köpeklerin yavruluk ve yetişkinlik dönemlerinde yapılması gereken aşılar bulunmaktadır. Köpeklerde aşılama onların sağlığı ve çeşitli hastalıklardan korunması için dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Aksi halde hayati tehlikeye sebep olacak bir takım hastalıklara yakalanma ihtimali yüksektir.
Bu süreçte yavru köpeklerin ilk veteriner ziyaretleri başlar. Bu sayede bağışıklık sistemlerini ve genel sağlık kontrollerini güçlendirecek ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltacak aşılar uygulanır. Köpeklere iç ve dış parazit aşılarının uygulanması haricinde gerekli durumlarda Puppy DP aşısı uygulanır. Yavru köpeklerin karma aşısı en önemli uygulamalardan biridir. Karma aşının içerisinde Distemper, Parvovirüs, Leptospitosis ve Parainfluenza gibi antikorlar bulundurur. Karma aşısının koruyuculuğu birçok hastalığı önlemesi ile bilinmektedir. Köpeklerde meydana gelen gençlik hastalığı virüsler sebebiyle ortaya çıkar. İshal, kusma, ateş ve nöbetler gibi belirtiler ile etki göstermektedir. Dört aylık yavru köpekleri ciddi şekilde etkileyebildiği gibi ölümcül olduğu da biliniyor. Parvovirüs ise kanlı ishal, ateş ve iştah kaybına sebep olmaktadır.
İkinci veteriner ziyaretinde yavru köpeğin fiziksel muayenesi yapılır. Böylece genel sağlık durumlarını değerlendirmek mümkündür. Karma aşısının ikinci dozu uygulanabilir ve Bordotella’ya aşılanma sağlanır. Köpeklerde bordotella’nın oldukça bulaşıcı bir bakteri hastalığı olduğu bilinir. Yavru köpeklerde kusma, boğmaca ve şiddetli öksürük gibi etkilere neden olabildiği gibi ölümcül de olur. Köpekler bu süreçte dışarıda dolaştığı için Bordotella aşısının aksatılmaması önemlidir. 9 Haftalık köpeklerde iç parazit aşısı tekrarlanır ve ayrıca Bronşin aşısı uygulanır. 10 Haftalık köpeklere Corona Virüs uygulaması yapılır. İnsanlarda görülen Covid-19 hastalığına neden olan virüs ile Corona Virüsün aynı olmadığı bilinmektedir. Köpeklerde Corona Virüs sindirim sistemi ve solunum sistemi hastalıklarına neden olmaktadır.
3 ayını bitirmiş olan köpeklerde yeni bir veteriner ziyareti gerçekleşir. Her veteriner ziyaretinde olduğu gibi fiziksel muayene tekrarlanır ve Bordotella aşısının uygulaması yapılır. Ayrıca ek olarak kuduz aşısı uygulaması da yapılmalıdır. Merkezi sinir sistemine etkisi olan, su korkusuna sebep olan ve felç ya da ölümle sonuçlanabilen kuduz hastalığına karşı aşılarının aksatılmaması önemlidir. Köpeklerin ilerleyen dönemlerinde de kuduz aşısının tekrarlanması gerekecektir. 12 Haftalık köpeklerde tekrarlanması gereken bir diğer aşı da Lyme aşısıdır. Lyme keneler yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Enfekte olunduğu zaman lenf düğümlerinin şişmesi, iştahsızlık ve ateş etkili. Lyme hastalığı tedavi edilmediğinde kalbi, eklemleri, böbrekleri ve merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkiler.