By melissa1 | 09-01-2022
Yavru köpeklerle oyun oynamak ve onları meşgul etmek eşyaları parçalamasını önlemektedir. Bu durum her mutlu, hareketli ve zeki köpek için geçerlidir. Köpeklerle oynanabilecek çeşitli oyunlardan bahsetmek mümkündür. Köpeklerle oyun oynamak onların iletişim yeteneklerinin gelişmesine ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olur.
Köpeklerin hayatının ilk 3 ayında zekaları, konsantrasyonu, koku alma ve işitme yetenekleri gelişmektedir. Köpeklerle oyun oynamak sosyal becerilerinin ve sahipleri ile ilişkilerinin zamanla güçlenmesini sağlamaktadır. Köpeklerin eğitilmesinde sık sık oyun oynanmasının önemli bir rolü vardır. Oyun sayesinde köpeğinizin çevresi ile ilişkileri gelişir ve sınırlarını anlarlar. Aynı zamanda aşırı havlama eşyaları parçalama gibi olumsuz davranışların da önüne geçilebilir.
Köpeğinizle saklambaç oynamanız konsantrasyon, koku alma ve işitme duyularının gelişmesi için ideal bir oyundur. Saklambaç oyunu için birinin köpeğe arama esnasında talimatlar vermesi ve birinin de saklanması gereklidir. Saklanan kişi köpeği adıyla çağırmalı ve köpek onu bulduğunda ödüllendirmelidir.
Farklı yerlere yemek saklayarak köpeğinizin çeşitli engellerden zıplamasını sağlamalısınız. Köpeğiniz sakladığınız yiyeceği ya da eşyayı bulduğunda yine köpeğinizi ödüllendirebilirsiniz.
Ödül ve sözlü teşvik pati verme oyununda gereklidir. Bu oyun sayesinde köpeğiniz ile ilişkileriniz kuvvetlenebilir. Köpeğinize oturmayı öğretmek ve birlikte yere uzanmak da köpeğinizin hoşuna gidecek ve eğlendirecek oyunlardandır. Bu oyunlar sayesinde köpeğinizin kendini kontrol etmesini ve kurallara uymasını sağlayabilirsiniz.
Bir kapağın ya da bir şişenin altına yiyecek sağlayarak köpeğinizin yiyeceği bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu oyun sayesinde köpeğinizin koku alma ve gözlem yeteneğini geliştirebilirsiniz.
Köpeğiniz ile oynayabileceğiniz tüm oyunlar arasından dikkatlerinin gelişmesine yardımcı olan oyunlar bir adım daha öndedir. Bu oyunlar köpeklerin öğrenme sürecinde oldukça gereklidir. Köpeğiniz ile oynayabileceğiniz sessiz oyunlar tasması ile birlikte gezdirmenizi de içermektedir. Sahibi durduğunda köpeği de durur ve sahibin ayağı köpeğin köpeğinin ne zaman durup devam etmesi gerektiğini belirlemektedir. Bu oyunlar köpeğin koordinasyonunu da geliştirmektedir. Bu süreç içerisinde önemli değişiklikler de yaşanmaktadır. Bu oyun özellikle kapalı alanda yaşamını devam ettiren köpeklerde anksiyetenin önüne geçebilir. Köpeklerde anksiyete ve kaybı bozukluğu kusma, ishal ve eşyaları parçalama gibi davranışların sergilenmesine neden olmaktadır. Oyun, kapı açılarak köpeğe sahibi kapıdan ayrılana kadar beklemesini öğretmektir. Bu hareket en az 6-7 defa tekrarlanmalıdır.
Yavru köpeğinize yürüyüşleriniz sırasında çanta taşımayı öğretebilirsiniz. Köpeklerin beyinlerinin gelişmesi sağlayan bir başka oyun da ağzında gazete taşımayı öğretmektir. Köpeğinizi harekete geçirecek bir diğer oyun da kovalamaç oyunudur. Uzun bir çubuğun ucuna ip ve ucuna da bir oyuncak bağlamalısınız. Daha sonra bir yere gizlenerek, köpeğinizin oyuncağı görmesini sağlamalısınız. Yavru köpeğiniz oyuncağa konsantre olduktan sonra oyuncağı ağzıyla yakalamaya çalışır. Bu oyunu basit bir iple de oynamayı deneyebilirsiniz.
Bir köpeği çeşitli sesler ile sakinleştirmek kolaydır. Aynı zamanda köpeğiniz yalnız kaldığında bu sesler ona kendini iyi hissettirmektedir. Uçan kuş sesleri, kurt uluması, çiftlik sesleri ve havlayan köpek sesleri köpeğinizin beynini aktivite eder ve rahatlatır. Odanın ortasına bir kutu koymak iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde istediği zaman içine girip saklanabileceği bir alanı olur. Ayrıca istediği eşyaları oraya koyup saklayabilir. Zaman zaman sizde bir köpekmişsiniz gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Yeni dostlar, insanları ya da köpekleri koklamak ve keşfetmek köpeklerin zekası üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Köpeğiniz bir yabancıyı severse bunu mutlaka belli edecektir. Köpeğiniz ile oynadığınız oyunlar onun koordinasyon Sistemi üzerinde etkilidir. Fakat köpeğinizle oyunlarınızda her zaman sabırlı kalmayı unutmamalısınız.