İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yurt Dışına Köpekle Seyahat İçin Nasıl Aşamalardan Geçilmeli?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-03-2022

Yurt Dışına Köpekle Seyahat İçin Nasıl Aşamalardan Geçilmeli?

Yurt Dışına Köpekle Seyahat planında, gerekli hazırlıkların yapılması gerekir. Son dakikaya kalmadan bütün gerekli prosedürlerin tamamlanması önemlidir. Köpekle seyahat etmeden önce onun psikolojisini, uyum sürecini ve yaşayabileceği olumsuz etkileri göz önünde bulundurmalısınız. Köpeğinizle seyahat konusunda gerekli bilgileri veteriner hekiminizden sağlayabilirsiniz. Köpeğinizle seyahatinizde Uzakdoğu ya da Amerika ülkelerinde farklı uygulamalar görebilirsiniz. Bu nedenle gideceğiniz ülkenin evcil hayvan pasaportu şartlarını iyi araştırmalısınız. Köpeğinizle seyahat için en önemli olan faktör, köpeğinizin tüm aşılarının eksiksiz şekilde tamamlanmış olmasıdır. Köpeğinize kuduz aşısı uygulanırken aynı zamanda mikroçip de taktırılmalıdır. Köpeğinize mikroçip takılmadıysa, yurtdışı çıkış işlemlerine başlamadan önce veteriner hekiminize söyleyerek mikroçip taktırmalısınız. Köpeklere mikroçip taktırılması çok kısa süren ve acısız bir işlemdir.

Yurt Dışına Köpekle Seyahat Çıkışlarda Genel Gerekliler

  1. Periyodik aşılamalar ve kuduz aşılaması uygun şekilde yapılmalıdır.
  2. Kuduz hastalığına karşı uygulanan aşılar, bazı şartların karşılanmasıyla kabul edilmektedir;
  3. Kuduz aşısından 30 gün sonra veteriner hekimin aldığı kan serumu örneği, anti-kuduz titrasyon testi için 5 gün içerisinde bakanlık onaylı laboratuvara gönderilmelidir.
  4. Kan alımı tarihi çip uygulama tarihinden önce bir tarih olmamalıdır.
  5. Aşılama uygulamalarına uygun olarak, ara vermeden ve düzenli aşılamaya devam edilmesi halinde kuduz serolojik testlerin raporu köpeğin hayatı boyunca geçerli olur.
  6. Laboratuvar test ücretleri köpek sahipleri tarafından karşılanmaktadır.
  7. Köpekler sağlık karnesine sahip olmak zorundadır.
  8. Köpeğin kimliği, adresi, adı ve köpeğin sağlık bilgileri ayrıntılarını içermesi gerekir.

Köpeğinizi Yurt Dışına Çıkarmadan Önce Yapmanız Gerekenler

  • AB Uyumlu Pasaport Çıkartmalısınız

Köpekle yurt dışı seyahat planları için işlemleri başlatmak istiyorsanız, tüm aşılarının eksiksiz olduğuna emin olmalısınız. Bu nedenle köpeğinizin aşı kartının yanınızda olması gerekir. Köpek pasaportu, köpeğinizin yaşadığı rahatsızlıkları ve yapılan aşı bilgilerini içermelidir.

  • Mikroçip Taktırmalısınız

Köpekler için AB koşullarında kuduz titrasyon testi kapsamında uygulanmaktadır. Bu testin sonucu alınana kadar 3 ay içerisinde köpeğiniz ülkeye kabul edilmez. Bu sebeple yurt dışına çıkmadan en az 4 ila 5 ay önce veteriner hekime gidip köpeğinize çip taktırmalısınız.

  • Köpeğinizle Seyahat İçin İşlemleri Başlatmalısınız

Köpekle yurt dışı seyahat işlemlerine bir hafta öncesinde başlamalısınız. Köpek pasaportu, kuduz aşısı ve çip taktırmak hakkında veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. İşlemleri gerçekleştirdikten sonra gerekli formları doldurmalısınız. Ortalama bir hafta sonra sonuçlar veteriner hekiminize ulaşır.

  • Son İşlemleri Tamamlamalısınız

3 ay dolduktan sonra elinizdeki test sonucu, pasaport ve köpeğinizle İl Tarım Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Köpeğinizdeki çipin çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmelisiniz. Yurt dışına çıkmanızda herhangi bir problem yoksa hakkınızda bir rapor hazırlanır. Bu raporun hazırlanmasından sonra 10 gün içerisinde Türkiye’den çıkışının yapılması gerekir.

Köpeğinizle Avrupa Ülkelerine Seyahat Etmek İçin Ne Yapmalısınız?

  • Köpeğinizin çipli olması, aşılarının tamamlanmış olması ve aşı karnesine işlenmesi gerekir. Köpekler, kuduz aşısı üzerinden bir ay geçtikten sonra seyahat izni alabilir.
  • Köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olmadığından emin olmalısınız. Veteriner hekiminizden uçabilir onayı alınmalısınız.
  • Köpeğinizin adına düzenlenen kuduz titrasyon belgesi alınmalıdır.
  • Tarım İlçe Müdürlüğü’nden, uçuştan 3 gün önce yurt dışına çıkması için uçuracak yolcunun adına düzenlenen uygunluk belgesi alınmalıdır.
  • Köpek taşıma çantasıyla beraber 8 kilogramı aşmazsa kabinde seyahat edebilir. 8 kilogramı aşan köpekler ise sadece kargo bölümünde seyahat edebilir.
  • Kabinde seyahat eden köpeğin, sakin, sessiz ve iyi huylu olması gerekir. Yolculuk sırasında taşıma çantasından çıkmaması önemlidir.
  • 10 yaş üzeri köpeklerin kargo uçuşları stresli olabileceği hayati risk söz konusudur.
  • Bazı ırklar nefes almakta zorluk çekebileceği için seyahatleri önerilmez.
  • Köpeğinizin seyahat boyunca tuvalet ihtiyacı düşünülmelidir. Seyahate 12 saat kala köpeğinizi beslemeyi bırakmalısınız.
  • İlk defa seyahat edecek köpeklerin, seyahat edecekleri çantaya aylar öncesinden alıştırılması önerilir. Böylece seyahatlerini daha stressiz ve sağlıklı geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar